Alleen de avondklok later, verder geen versoepelingen na persconferentie

avondklok later

Alle bestaande maatregelen worden verlengd

Bij de vorige persconferentie werd voorzichtig gesproken over versoepelingen van de maatregelen. Dat was dan wel op de voorwaarde dat de besmettingen zouden dalen, maar het mocht niet zo zijn. Mark Rutte en Hugo de Jonge kondigden gisteren aan niets te versoepelen. Alleen de avondklok gaat een uur later in.

Avondklok een uurtje later

Ondanks het gebrek aan versoepelingen, is er één wijziging in de maatregelen. De avondklok gaat namelijk een uur later in. Dit betekent dat deze vanaf volgende week loopt van 22.00 uur tot 04.30 uur de volgende dag. Hiermee is het mogelijk om met het ingaan van de zomertijd iets langer te genieten van de aankomende lente- en zomeravonden. Deze wijziging gaat in op 31 maart, drie dagen na de start van de zomertijd.

Verlenging maatregelen

Alle andere maatregelen gelden nu dus tot en met 20 april. Een week van tevoren, op 13 april, volgt een nieuwe persconferentie. Dit betekent dus vooral onderwijs op afstand, anderhalve meter afstand houden, maximaal één gast per dag thuis ontvangen, thuiswerken waar mogelijk, en alleen essentiële winkels die de deuren mogen openen. Ook blijven grote evenementen verboden en is het negatieve reisadvies verlengd.

Positief vooruitzicht

Wel werd er de nadruk op gelegd dat we echt in de laatste meters zitten van de crisis. Mocht er bijvoorbeeld al sneller blijken dat de besmettingen dalen, dan kunnen geplande versoepelingen ook versneld plaatsvinden. Ook kunnen instellingen voor hoger onderwijs binnenkort met zelftests gaan werken. Dit biedt perspectief voor colleges en lessen op locatie.

Lees ook: Nederlanders boeken massaal vakanties: vooral cruises en wintersport

Bron: RTL Nieuws | Beeld: videostill persconferentie