Nieuw middel tegen alzheimer goedgekeurd in VS: ‘Heel zeldzaam’

Alzheimer-middel

Het middel biedt hoop voor alzheimerpatiënten in een vroeg stadium

Goed nieuws voor de Verenigde Staten. Voor het eerst sinds 2003 komt daar een nieuw middel tegen alzheimer op de markt. Dit medicijn is na één onderzoek al goedgekeurd door de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA. 

Zeldzaam

Het medicijn heeft de naam Aducanumab en is van farmaceut Biogen. Het is volgens een woordvoerder van Alzheimer Nederland heel zeldzaam dat dit gebeurt. Tegen RTL Nieuws zegt de woordvoerder hierover: “Het middel zou de ziekte kunnen vertragen. Het is dus vooral bedoeld voor patiënten die in een vroeg stadium van alzheimer zitten. Mensen die al een tijdje met de ziekte leven hebben hier niks aan.”

Goedgekeurd

Dat het medicijn is goedgekeurd, is niet meteen een garantie dat het werkt. Er zijn namelijk nog wat onzekerheden, omdat het middel al na één onderzoek is goedgekeurd. Normaal gesproken worden er twee onderzoeken gehouden, maar omdat er geen alternatief is, is het alsnog goedgekeurd door de FDA. Wel zijn ze bezig met een tweede onderzoek.

Effect bij patiënten

In een verklaring liet Biogen weten onderzoek te doen naar het effect van het middel bij patiënten. “Als het medicijn niet werkt zoals bedoeld, dan kunnen we stappen nemen om het van de markt te halen”, aldus de farmaceut.

In Nederland

Het is nog niet zeker of het medicijn ook gebruikt gaat worden in Nederland. In 2020 vroeg farmaceut Biogen goedkeuring aan het Europees Medicijnagentschap (EMA). Als het middel voor alzheimer wordt goedgekeurd, dan kan het nog best lang duren voordat we het kunnen gebruiken. De procedure is namelijk best lang. Het middel zal op zijn vroegst te gebruiken zijn in de tweede helft van 2022.

Lees ook: Lenteweer op komst! Deze week veel zon en amper regen

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels

Array