Kroonprinses Amalia doet opvallende uitspraken in nieuw verschenen boek

‘Ze mogen de monarchie best afschaffen’, aldus de kroonprinses

Vanaf vandaag ligt het boek Amalia in de boekhandels. Kroonprinses Amalia doet enkele opvallende uitspraken in haar interviews met Claudia de Breij, die het boek voor haar rekening heeft genomen. Zo geeft de prinses haar mening over de uitgebreide juwelencollectie van de Oranjes én kijkt de bijna 18-jarige kritisch naar het voortbestaan van het koningshuis.

Kroonprinses

De rol als toekomstig koningin is Amalia niet in de koude kleren gaan zitten. Ze vertelt over het moment waarop ze besefte dat zij ooit op de troon zou zitten. Op de dag dat haar vader werd ingehuldigd, begon het ook tot kroonprinses Amalia door te dringen wat haar te wachten stond in de toekomst. “Het was als een klap in mijn gezicht. Al die mensen staarden naar me alsof ik een goudvis op mijn hoofd had”, herinnert ze zich. Er kwam meteen een groot plichtsbesef bij: “Maar die dag was ook een grote push de andere kant op. Ik wilde mijn ouders gaan helpen, dat voelde ik heel sterk.”

Juwelen

Hoe praktisch Amalia ook is ingesteld, ze kan ook ontzettend genieten van alle glamour die bij een leven als royal komt kijken. Zo deelt ze dat ze ontzettend veel weet over tiara’s. “Ik ben dól op tiara’s,” vertelt ze in het boek. “Laat me een tiara zien, en ik weet waar die vandaan komt. Alle tiara’s van Europa kan ik herkennen. Vroeger zette ik ze al op, van mijn moeder. Dan stond er een op haar opmaaktafel en dan had ik die direct op mijn hoofd. Ik zat sowieso heel graag in mijn moeders sieraden. Toen ik heel klein was al. Dan was zij zich aan het voorbereiden op een belangrijk diner en riep ze door het huis: ‘Amalia, waar is die ring?'” Tja, waar wij vroeger met plastic juwelen door huis paradeerden, pakte onze kroonprinses het dan toch beter aan.

Toekomst van de Oranjes

Ook laat Amalia weten kritisch te kijken naar het voortbestaan van de Nederlandse monarchie. Met alle kritiek op de Oranjes en de daarbij horende kosten wordt er steeds verder aan de poten van de spreekwoordelijke troon gezaagd. Hierdoor is het nog maar de vraag of de kroonprinses ooit de titel ‘koningin’ zal dragen. Dus wat als de monarchie wordt afgeschaft, voordat of wanneer Amalia aan de beurt is? Daar zit ze niet zo mee in haar maag: “Ze mogen het best doen hoor, dan ga ik ook door met mijn leven. Maar de monarchie is zoveel groter dan mijzelf.”

Lees ook: Dit is hoeveel de Oranjes verdienen volgens expert Gerard Aalders

Bron: Beau Monde 1, 2 | Beeld: Brunopress