Amstelveen wil straat naar Peter R. de Vries vernoemen

De gemeente wil de vermoorde misdaadjournalist graag eren met een eigen straatnaam

Een Peter R. de Vriesstraat? In Amstelveen zou je er binnenkort maar zo doorheen kunnen wandelen. De gemeente staat er namelijk best voor open om een straat naar Peter R. de Vries te vernoemen als daartoe een verzoek wordt ingediend. Dat laat locoburgemeester en VVD-wethouder Herbert Raat weten.

Eerbetoon

De familie van Peter R. de Vries zou dolgraag zien dat Amsterdam een straat naar de misdaadjournalist vernoemt. Het idee ontstond de afgelopen dagen op Twitter en dat klonk wel goed in de oren van broer Wouter de Vries en advocaat Peter Schouten. “Gooi eens een zeeheld eruit en kom met een Peter R. de Vries-straatnaam”, verkondigden zij vrijdag aan tafel bij Humberto. Het duo zou al contact hebben met burgemeester Femke Halsema over het initiatief. “Ik denk dat het goed is als we ons herinneren hoe zo iemand voor ons allemaal heeft gestreden”, aldus Schouten.

Mocht het Amsterdam niet lukken om een straatnaambordje te veranderen, dan doet Amstelveen het wel. Althans, als het aan locoburgemeester Herbert Raat ligt. “Peter R. de Vries heeft lang in Amstelveen gewoond: we kenden hem en hij groeide hier op. Dat hij een bijzondere inwoner was hoef ik niet uit te leggen”, laat hij weten aan het plaatselijke magazine AmstelveenZ. Hij ziet een eerbetoon aan de vermoorde misdaadjournalist dan ook zeker zitten. “Natuurlijk staan wij daar voor open.”

Liefde voor Amstelveen

Peter R. de Vries werd geboren in Aalsmeer, maar groeide op aan de Borssenburg in Amstelveen. Op de muur in het steegje achter zijn ouderlijk huis staat nog steeds ‘Peter’ en ‘Ajax’, zijn favoriete voetbalclub, gekerfd. Volgens het plaatselijke magazine hield De Vries enorm veel van Amstelveen. “Zo voetbalde hij bij NFC en nam hij hier zijn vriendjes mee om te spelen of te werken op het terrein van de kruitfabriek in Amstelveen of Muiden. Ook was hij doelman bij de A-junioren.”

Een concreet plan voor een Peter R. de Vriesstraat is er nog niet, maar mocht-ie komen, dan zal dat mogelijk in de nieuwbouwwijk De Scheg gebeuren. De komende jaren worden daar veel nieuwe woningen gebouwd. Het plaatselijke magazine meldt tevens dat het plan is om in de nieuwe wijk bijzondere inwoners door middel van straatnamen te eren. Daar past de misdaadverslaggever natuurlijk goed tussen.

Petitie

Afgelopen vrijdag werd er al een petitie gestart om de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam, de straat waar Peter R. de Vries werd neergeschoten, te veranderen in de Peter R. de Vriesstraat. Inmiddels is die petitie ruim 1300 keer ondertekend. Heel waarschijnlijk dat die straat op korte termijn wordt omgedoopt, is het echter niet. Volgens de regels voor straatnamen mag een straat namelijk niet naar iemand vernoemd worden kort nadat diegene is overleden.

Lees ook: Nabestaanden van Peter R. de Vries willen straat naar hem vernoemen

Bron: Panorama | Beeld: BrunoPress