Pas op! Door Android-virus kan er geld van je bankrekening gestolen worden

Het virus verstopt zich achter een sms-bericht vol spelfouten

Heb je een raar sms’je ontvangen over een pakket dat onderweg is? Dan is de kans groot dat je last hebt van een gevaarlijk Android-virus. Meer dan tienduizend Nederlandse smartphones hebben al een vreemd berichtje ontvangen. Het virus wordt verspreid via de link waarmee je het pakketje ‘volgt’. Banken en politie waarschuwen nu om hier goed op te letten en om er niet op te klikken. 

Malware

Er is een grote toename te zien in het aantal sms-berichten dat de afgelopen dagen zijn verstuurd. In het sms-bericht staat dat er een pakket onderweg is dat je kunt volgen via de link in het sms-bericht. De link leidt je alleen naar een app die je handmatig moet installeren. Het lijkt op een app van UPS of DHL, maar is een malware. Een malware is een software die stiekem gevoelige informatie kan overnemen. Wanneer dit geïnstalleerd is, is je telefoon geïnfecteerd met het virus.

Geld afschrijven

Tienduizenden mensen zijn voor het nep sms-bericht gevallen en hebben daardoor hun telefoon besmet met het virus. Het virus werkt als volgt: de app in de telefoon kan informatie uit andere apps pakken. Wanneer je een app van je bank hebt, kan het virus ook bij je geld. Dit doen ze door bij een overboeking stiekem het bedrag en de ontvanger aan te passen. Als slachtoffer merk je dit pas als je naar je saldo of de afschrijvingen kijkt.

Contacten

Zodra de malware op een Android-telefoon staat, verzamelt hij alle contacten uit de contactenlijst. Hierdoor is het mogelijk dat al jouw contacten een sms-bericht krijgen. Ook mensen die geen Android-telefoon hebben, kunnen een sms-bericht ontvangen. Voor mensen met een iPhone is het virus niet schadelijk.

Zo herken je het Android-virus

Gelukkig is het virus makkelijk te herkennen. Zo zijn de zinnen van het sms-bericht niet in correct Nederlands geschreven, bijvoorbeeld ‘Uw uakket komt er aan, volg het hqer’ in plaats van ‘Uw pakket komt eraan, volg uw pakket hier’. Ook kun je in je instellingen erachter komen of het virus op je telefoon staat. Wanneer de malware de toegang naar jouw lijst met apps blokkeert, dan weet je dat jouw telefoon besmet is. Wanneer jouw telefoon besmet is, dan kun je het beste je telefoon naar de fabrieksinstellingen terugzetten. Hierdoor kun je wel foto’s en Whatsapp-berichten verliezen.

Voorbeeld van een sms-bericht

Lees ook: Ha! Met dit trucje kan je verwijderde WhatsApp-berichten alsnog lezen

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash, Patrick Tomasso