Apenpokkenvirus krijgt een nieuwe naam, heet voortaan mpox

mpox

Veel mensen waren het niet eens met de oude naam

Appenpokken staat ook wel bekend onder de naam monkeypox. De WHO (World Health Organization) heeft echter besloten dat die benamingen moeten verdwijnen. Veel mensen vonden ze namelijk racistisch en stigmatiserend. Het virus wordt daarom voortaan aangeduid met de naam ‘mpox’.

Door elkaar gebruikt

Eerder dit jaar konden mensen suggesties opsturen voor een nieuwe naam voor het virus. Er werden meer dan tweehonderd inzendingen ontvangen. Mpox kwam als winnaar uit de bus. De oude naam voor het virus zal echter niet meteen helemaal verdwijnen, dat zal geleidelijk gaan. De twee namen zullen een jaar lang naast elkaar worden gebruikt. De WHO is bang dat de naamswijziging tijdens een wereldwijde uitbraak anders voor verwarring zal zorgen.

Nog altijd een gevaar

Het virus dankt diens oorspronkelijke naam aan de aap, omdat het voor het eerst bij die diersoort werd ontdekt in 1958. In 1970 werd het voor het eerst bij mensen vastgesteld. Het verspreidde zich daarna al snel in landen in West- en Centraal-Afrika. In mei van dit jaar dook het ook in andere landen op, waaronder in Nederland. In totaal zijn er dit jaar ruim 81.000 besmettingen vastgesteld, in 110 landen. Er zijn 55 mensen aan het virus overleden.

Hoewel de uitbraak in Nederland achter de rug is, zijn er ook landen waar nog steeds veel besmettingen plaatsvinden. De WHO noemde het virus begin deze maand nog altijd ‘een internationaal gevaar voor de volksgezondheid’.

Lees ook: Kabinet wil soepelere regels instellen voor mensen in de bijstand

Bron: RTL Nieuws | Beeld: iStock