Apenpokkenvirus voor het eerst vastgesteld bij een kind in Nederland

apenpokkenvirus

Het apenpokkenvirus heeft ons land bereikt

Het apenpokkenvirus is voor het eerst in Nederland vastgesteld bij een kind, dat meldt het RIVM. Het gaat om een kind in de basisschoolleeftijd, laat een woordvoerder weten. 

Bron- en contactonderzoek

Het is nog onduidelijk hoe het kind het apenpokkenvirus heeft opgelopen. “Gezien de symptomen is er in ieder geval geen vermoeden van misbruik”, stelt de woordvoerder van het RIVM. Vanwege de besmetting is bron- en contactonderzoek uitgevoerd. Ook zijn alle betrokkenen geïnformeerd.

Kinderen die direct contact hebben gehad met iemand die positief is getest op het apenpokkenvirus krijgen het advies om afstand te houden, laat het RIVM weten aan Nu.nl. Als afstand houden niet lukt, luidt het advies om mondkapjes te gebruiken. “Naar school gaan kan, maar wees voorzichtig”, aldus de zegsvrouw.

Apenpokken in Nederland

Het apenpokkenvirus is al langer in Nederland, maar niet eerder kwam het voor bij kinderen. Het virus is ondertussen al wel bij 257 volwassenen vastgesteld. Op dit kind na, gaat het in alle gevallen om mannen die seks hebben gehad met mannen. Mensen die apenpokken oplopen kunnen last krijgen van hoofdpijn, koorts, spierpijn en algehele malaise. Na een aantal dagen ontstaat er uitslag met blaasjes op de huid. Er is ook nog een positieve noot: de meeste mensen worden namelijk niet heel ziek van de infectie.

Quarantaineadvies

Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid liet vrijdag al weten dat het quarantaineadvies komt te vervallen. Mensen die direct contact hebben gehad met iemand die positief is getest op apenpokken, hoeven dan niet meer drie weken in quarantaine. Wel krijgen zij een ‘strikt advies’ om te zorgen voor goede hygiëne en af te zien van seksueel contact. Bij besmetting geldt nog wel steeds het advies om drie weken in isolatie te gaan.

Lees ook: Beschermt het pokkenvaccin van vroeger tegen apenpokken?

Bron: NU.nl | Beeld: iStock