Argentijns tijdschrift biedt excuses aan prinses Amalia over ‘plus size look’

prinses Amalia tijdschrift

Het tijdschrift Caras gaat flink door het stof na de uitspraak over prinses Amalia

Op de cover van het Argentijnse tijdschrift Caras stond vorige week niemand minder dan prinses Amalia. Bij de foto van de prinses stond de tekst: “De oudste dochter van Máxima toont trots haar ‘plus size look’.” Het tijdschrift kreeg bakken met kritiek over de uitspraak en biedt nu zijn ‘oprechte excuses’ aan.

Excuses aan prinses Amalia

Het Argentijnse tijdschrift heeft na alle ophef van vorige week nu zijn excuses gemaakt. “We erkennen dat we een fout hebben gemaakt, zonder kwaadwillende bedoelingen”, laat hoofdredacteur Liliana Castaño van Caras in een verklaring weten. “De media zijn spiegels van onze samenleving en van alle veranderingen die er op de wereld plaatsvinden. We leren allemaal, ook de media.”

Stigmatiserend beeld

De Argentijnen waren niet te spreken over de cover van het blad. Op de cover stond kroonprinses Amalia in de tuin van paleis Huis ten Bosch, samen met haar moeder. De tekst bij de foto, waarbij Amalia trots zou zijn op haar plus size look, schoot bij veel Argentijnen in het verkeerde keelgat. De ophef rondom de tekst en foto escaleerde zo erg, dat prinses Amalia een trending topic werd in Argentinië. De showbizzwereld, maar ook de serieuzere media spraken van een grote schande en Caras gaf op deze manier een stigmatiserend beeld weer.

Beterschap in de toekomst

In een verklaring heeft hoofdredacteur Castaño onder zware druk excuses gemaakt. Achteraf gezien vindt het blad dat ze meer gevoeligheid voor onderwerpen als stereotypering, zenderonderwerpen en stigmatisering moeten tonen. Verder laat het blad weten ‘respect, trots en bewondering te hebben voor Máxima en haar familie’.

Lees ook: Grote ophef rondom prinses Amalia op cover tijdschrift

Bron: AD | Beeld: RVD, fotograaf: Wesley de Wit