Bizar: arts ontdekt levende worm in hersenen Australische vrouw

Een lugubere primeur voor de chirurg

In Australië heeft een neurochirurg een bizarre ontdekking gedaan bij een vrouw die last had van lichamelijke en mentale klachten. Tijdens een operatie kwam hij erachter dat er een acht centimeter lange, levende worm door de hersenen van de vrouw kronkelde. 

Klachten

Eind januari 2021 werd de 64-jarige vrouw opgenomen in het ziekenhuis omdat ze drie weken achter elkaar buikpijn en diarree had. Een jaar later klaagde ze over depressieve gevoelens en vergeetachtigheid. Na een MRI-scan werd duidelijk dat ze een hersenoperatie moest ondergaan.

Bijzondere ontdekking

Op de dag van de operatie wordt Sanjaya Senanayake, een arts gespecialiseerd in infectieziekten, gebeld door zijn collega, die neurochirurg is. “Je raadt nooit wat ik heb gevonden in de hersenen van deze dame”, zei de chirurg. “Het leeft en het kronkelt.” Hari Priya Bandi, zoals de chirurg heet, vond tijdens de operatie iets wat hij nog nooit eerder ontdekt had: een 8 centimeter lange parasitaire rondworm. “Neurochirurgen hebben regelmatig te maken met infecties in de hersenen, maar dit was een eenmalige en bijzondere vondst. Niemand had verwacht dit ooit te vinden”, aldus de arts.

Python

Omdat de artsen niet wisten om wat voor worm het precies ging, werd hij levend naar het laboratorium van een wetenschapper die veel ervaring heeft met parasieten gestuurd. De expert wist volgens Senanayake meteen met wat voor parasiet hij te maken had. “Hij keek er gewoon naar en zei: ‘Dit is Ophidascaris robertsi.’”

De Ophidascaris robertsi komt gewoonlijk voor bij pythons, en deze vrouw is het eerste geval ooit waarbij de parasiet is aangetroffen. Ze woont in een gebied waar de slangen voorkomen. “Ondanks dat er geen direct lichamelijk contact was, ging de vrouw vaak naar inheemse grassen om dit te gebruiken bij het koken”, vertelt de arts erover. De vrouw is waarschijnlijk besmet geraakt door dit gras, waarover de python zijn uitwerpselen heeft verspreid, aan te raken of te eten. Inmiddels gaat het goed met de vrouw.

Lees ook: Wat je kunt doen om je darmen gezond te houden

Bron: AD | Beeld: NL Beeld