Artsen en kankerpatiënten doen oproep: ‘Stop nú met verkoop van tabak’

verkoop tabak

Artsen, ziekenhuizen en kankerpatiënten luiden de noodklok

Stop per direct met de verkoop van tabak in supermarkten, tankstations en gemakszaken. Zo luidt de noodkreet van artsen, ziekenhuizen, kankerpatiënten en KWF Kankerbestrijding. Zij vinden het allen onbegrijpelijk dat tabakswaren hier nog steeds worden verkocht. 

Stop met de verkoop

De wet verbiedt het vanaf 2023 om tabak via internet te verkopen en vanaf 2024 moeten supermarkten er ook aan geloven en stopt voor hen de verkoop van tabakswaren. Tankstations en gemakszaken mogen tot minstens 2030 doorgaan met de verkoop hiervan, iets wat ziekenhuizen en medische specialisten belachelijk vinden. Zij roepen deze verkoopplekken dan ook op om de verkoop nú al te stoppen.

Onbegrijpelijk

“Wij vinden het onbegrijpelijk dat supermarkten, gemakszaken en tankstations een product verkopen dat zoveel schade berokkent”, verklaren de ruim veertig organisaties tegenover het AD. Onder hen bevinden zich ziekenhuizen en beroepsverenigingen van oncologen, kinderartsen, internisten en longartsen. Tabak zou volgens hen alleen nog maar te koop mogen zijn bij tabaksspeciaalzaken.

Oorzaak van kanker

Artsen noemen roken ‘de meest voorkomende, vermijdbare oorzaak van kanker en veel andere chronische aandoeningen’. En de cijfers liegen er niet om. “We weten dat ruim 80 procent van de longkankergevallen wordt veroorzaakt door roken”, vertelt Carla van Gils van KWF Kankerbestrijding. In Nederland sterven jaarlijks zo’n 20.000 mensen aan de gevolgen van roken.

Lees ook: Onderzoek toont aan hoeveel mensen overlijden door meeroken

Bron: AD | Beeld: Mart Production (Pexels)