Avondklok besproken: dit is wat we kunnen verwachten

avondklok

Het OMT brengt binnenkort een spoedadvies uit over de invoering van de avondklok

Komt er wel of geen avondklok? De maatregel ligt nog op tafel, maar er is al iets meer duidelijkheid over hoe een eventuele avondklok eruit zou kunnen zien. Het OMT brengt binnenkort een spoedadvies uit aan het kabinet.

Instellen avondklok

De optie om een avondklok in te stellen is al meerdere keren ter sprake gekomen. Het verbod om tussen bepaalde tijdstippen de straat op te gaan, zou het aantal coronabesmettingen moeten inperken. Bijvoorbeeld omdat mensen daardoor minder vaak bij elkaar op bezoek gaan. In een vertrouwelijk document van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is nu te lezen hoe zo’n avondklok eruit kan gaan zien.

Mogelijke maatregelen

Zo staat in dit document genoemd dat de avondklok tussen 20:00 uur en 04:00 uur kunnen gelden. In dit tijdvak is het verboden om ‘in de open lucht te vertoeven’ en zijn alleen noodzakelijke reizen toegestaan. Je mag bijvoorbeeld wel de straat op voor je werk, het verlenen van medische hulp aan mens of dier, het helpen van hulpbehoevende personen of het uitlaten van een huisdier. Mogelijk heb je een officieel formulier nodig om aan te tonen waarom je op straat bent. Denk aan een werkgeversverklaring. Ook in het geval van een calamiteit of een heen- of terugreis naar het buitenland zou je wel naar buiten mogen. Over een eventuele boete staat in het advies niets vermeld. Daar gaat het Openbaar Ministerie over.

Spoedadvies van het OMT

Binnen een paar dagen moet het Outbreak Management Team (OMT) adviseren of het instellen van een avondklok inderdaad nodig is. Eerder deze week schreven ze daarover in hun advies: “De avondklok is een zeer ingrijpende maatregel, maar wel een manier om het aantal contactmomenten, met name onder jongeren, te beperken.”

Kritiek

Of de avondklok er echt komt, weten we dus nog niet. Meerdere partijen in de Tweede Kamer verzetten zich tegen de maatregel. Ook zou het volgens politie- en boabonden heel erg lastig zijn om de avondklok te handhaven, omdat ook nu de druk al erg hoog ligt.

Lees ook: Experts: ‘Grijp harder in met avondklok, visiteverbod en strenger handhaven’

Bron: NOS, RTL Nieuws | Beeld: Pexels, Alex Fu