Volop baby’s negen maanden sinds intelligente lockdown

lockdown baby

‘Door het gedwongen thuiszitten hebben stelletjes meer tijd voor elkaar’

Het was te verwachten: veel binnen zitten met niemand om je heen, behalve je geliefde, heeft zo zijn gevolgen. En nu, negen maanden later, is het een gekkenhuis in de kraamzorg: de lockdown-baby’s worden massaal geboren.

Baby’s door lockdown

“Ik denk dat we het niet moeilijker moeten maken dan het is. Door het gedwongen thuiszitten hebben stelletjes meer tijd voor elkaar”, aldus kraamverzorgster Patricia Veth. Uit navraag bij verschillende betrokken organisaties blijkt dat kraamverzorgers het op dit moment hartstikke druk hebben. De oorzaak lijkt duidelijk: het is nu ongeveer negen maanden geleden dat de intelligente lockdown begon. Vanou Krikke, van organisatie De Kraamvogel, vertelt dat het “alle hens aan dek” is. “We kunnen de situatie gelukkig aan, maar het valt allemaal te herleiden naar de eerste lockdown.”

Meer vrije tijd

Daarnaast heeft de lockdown ook nog een ander effect gehad: Veth vertelt dat ook mensen die al langer bezig waren met het stichten van een gezin het ‘opeens’ gelukt is. Ze heeft zelfs stelletjes gezien die in een IVF-traject zaten, waarbij hun wens tijdens de lockdown toch is uitgekomen. “Mensen waren even verlost van de drukte en stress van alledag. Ze hadden meer vrije tijd en zochten elkaars genegenheid op”, zegt ze hierover.

Drukte in de kraamzorg

Het is door al deze lockdown-baby’s natuurlijk bijzonder druk in de kraamzorg. Maar dat heeft ook een andere oorzaak: corona heeft ook z’n impact op de kraamsector. “Zo is er meer ziekteverzuim. We hebben al bijna een heel jaar te maken met kraamverzorgers die in quarantaine moeten na aanraking met corona binnen een gezin”, vertelt Esther van der Ark van de Nederlandse Beroepsvereniging voor de Kraamzorg. Daarnaast is er sprake van vergrijzing in de kraamzorg. Het Kenniscentrum Kraamzorg laat weten dat veel kraamverzorgers 45 jaar of ouder zijn, en er de laatste tijd meer met pensioen gaan dan er nieuwe collega’s bijkomen.

Lees ook: Onderzoek: Nederlanders slapen meer dan normaal tijdens lockdown 

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels, Polina Tankilevitch