Dit is waarom de batterij van je telefoon sneller leeg is als het koud is

batterij koud

Hoe goed een batterij werkt, hangt af van de temperatuur

Soms lijkt het alsof de batterij van je telefoon buiten in de kou een stuk sneller leegloopt dan toen je binnen zat. Nou, dat zit niet tussen je oren. De batterij loopt écht sneller leeg wanneer het koud is. Wij leggen uit hoe dit komt én wat je ertegen kunt doen. 

Afhankelijk van de temperatuur

De werking van de batterij is afhankelijk van de temperatuur ervan, vertelt batterij-expert prof. dr. Peter Notten, hoogleraar Energy Materials and Devices van de Technische Universiteit Eindhoven, aan RTL Nieuws. “Elke batterij is een chemische reactor waarin elektrische energie chemisch wordt opgeslagen”, aldus Notten. “Conversiereacties zijn sterk afhankelijk van de temperatuur, zoals elke chemische reactie. Daar zit de verklaring: als het koud wordt, gaat het slechter. In de chemie zeggen we dan ook: ‘hoe heter, hoe beter.'” Kortom: je telefoon loopt dus écht sneller leeg wanneer het koud is. Een iPhone werkt volgens Apple het beste tussen de 0 en 35 graden Celsius. Als het heel koud is, kan een iPhone zomaar uitvallen.

Lijkt alleen maar zo

Hoe kouder, hoe sneller de batterij leegloopt. Daar plaatst dr. Marnix Wagemaker, associate professor aan de Technische Universiteit Delft, echter een kanttekening bij. Er wordt niet ineens meer energie verbruikt als de temperatuur lager ligt. Wel gaat de interne weerstand van de batterijen omhoog, waardoor de lading moeilijker door de batterij beweegt, legt Wagemaker uit. “Als gevolg daarvan levert de batterij moeilijker het beloofde voltage dat apparaten nodig hebben om te werken. Als de batterij koud is, kan het zijn dat het voltage niet meer geleverd kan worden, waardoor de telefoon uitschakelt of denkt dat de batterij leger is dan dat die werkelijk is. Als je eenmaal binnen je telefoon weer opwarmt, zal je merken dat de batterij weer op een normale snelheid leegloopt”

Schadelijk voor je telefoon

Een batterij die snel leegloopt is vaak één van de tekenen dat je telefoon kapot aan het gaan is. Maar is het ook echt schadelijk voor je telefoon als je deze in de kou gebruikt? Volgens Wagemaker is dit niet het geval. “Als de batterij bij lage temperatuur wordt bewaard, veroorzaakt dat geen slijtage. Maar als een batterij gebruikt of geladen wordt bij lage temperaturen, kan de degradatie worden versterkt, waardoor de levensduur achteruitgaat.”

Wat doe je ertegen?

Het is natuurlijk niet handig als de batterij van je telefoon snel leegloopt of zelfs uitvalt als je in de winter buiten loopt. De oplossing is eigenlijk vrij simpel: houd je telefoon warm. Houd ‘m daarom niet in je hand of in je broekzak tijdens een wandeling, maar stop ‘m bijvoorbeeld in de binnenzak van je jas. En haal je telefoon alleen uit die warme plek als het écht nodig is.

Lees ook: Zo vaak zou jij je telefoon eigenlijk moeten herstarten

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash, Maxim Potkin