BBB boekt monsterzege, coalitie grote verliezers

BBB

De BBB kan op 15 zetels in de Eerste Kamer rekenen

Gisteren was het dan zover: de Provinciale Statenverkiezingen. En hoewel er al werd verwacht dat de BBB van Caroline van der Plas hoog in de exitpolls zou eindigen, heeft de partij – na een hele nacht stemmen tellen – een monsterzege geboekt. De grote verliezers in dit verhaal – naast de FvD – zijn waarschijnlijk ook niet helemaal onverwachts, namelijk de coalitiepartijen CDA en VVD. 

Boeren Burger Beweging

“What the f*ck is hier gebeurd?’, vraagt Caroline aan haar achterban tijdens een toespraak vanaf het podium in Overijssel. De partijleider kan haar ogen amper geloven na het zien van verschillende exitpolls. Zo leken er bijvoorbeeld in Overijssel zo’n 1 op de 3 stemmen naar de partij van Van der Plas te gaan. “Dit is zo onbeschrijfelijk”, liet ze eerder die avond na de exitpoll van Noord-Holland weten. Maar als de exitpoll van Noord-Brabant bekend wordt, is het duidelijk dat de BBB er met kop en schouders bovenuit steekt. “Dit is echt niet meer normaal”, aldus Van der Plas.

Forum voor Democratie

Maar niet alleen de coalitiepartijen hebben moeten inleveren, zo ook Forum voor Democratie. Waar de partij van Thierry Baudet in 2019 nog de grootste partij werd met maar liefst 14,4 procent, lijkt hij nu de allergrootste verliezer te zijn met iets meer dan 3 procent. Naast FvD verliezen ook de PVV en de SP stemmen.

Kabinetscrisis

Door deze monsterzege van de BBB is de stabiliteit van de coalitie in gevaar. Zo is D66 een grote voorstander van een streng stikstofbeleid en blijven ze hameren op een zo snel mogelijke reductie van de uitstoot. Volgens de op een-na-grootste regeringspartij moet de woningbouw weer op gang komen en kan de natuur het niet meer aan. Door deze belangen is er al veel wrijving ontstaan binnen de coalitie, wat nu alleen maar zal gaan toenemen. Er is zelfs openlijk gespeculeerd over een ‘kabinetscrisis’ door Rutte, Kaag en Hoekstra tijdens de campagnes.

Lees ook:

Bron: NU.nl, Metro Nieuws, RTL Nieuws | Beeld: NL Beeld