Bedrijven boekten in eerste kwartaal recordwinst, prijzen blijven stijgen

recordwinst

De energieprijzen zorgen voor recordwinst bij de bedrijven

In het eerste kwartaal van 2022 hebben bedrijven recordhoge winsten behaald, laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten. Een deel van deze records komt door de hoge energieprijzen.

Recordwinst

Het CBS laat weten dat bedrijven die buiten de financiële sector actief zijn, samen een winst van 81,5 miljard euro hebben gehaald. Dit is een absolute recordhoogte voor een kwartaalwinst. Nog niet eerder lagen de winsten zo hoog sinds het CBS in 1999 begon met het bijhouden van deze cijfers. Bovendien benadrukt het bureau dat bedrijven in deze periode minder coronasteun hebben ontvangen.

Energieprijzen

Vooral de delfstoffenwinning, petrochemische industrie en energiebedrijven zagen hun winst hard stijgen. Hoewel de energieprijzen deels te verklaren zijn door de spanning met Rusland, houden bedrijven rond de energievoorziening er dus ook flinke winst aan over. Andere bedrijfstakken zagen hun winst flink stijgen sinds het einde van de coronamaatregelen. Denk bijvoorbeeld aan horeca, reisbureaus en luchtvaart.

Aandeelhouders en belasting

Aandeelhouders kregen over het eerste kwartaal van 2022 in totaal drie miljard euro extra dividend uitgekeerd. Investeringen in zaken als gebouwen, transportmiddelen, merknamen en machines namen ook toe, met zo’n 1,2 miljard euro. Daarnaast waren de bedrijven licht meer kwijt aan belasting en beloning van hun personeel. Maar tegen een winst van 81,5 miljard euro kunnen deze extra kostenposten niet op.

Lees ook: Het leven wordt duurder: 16 praktische tips om elke dag geld te besparen

Bron: NU.nl | Beeld: Pexels, Energepic