Bedrijven schrijven recordwinst in tweede kwartaal 2022

recordwinst

Met name energiebedrijven, luchtvaart, en reis- en uitzendbureaus boekten forse winst

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt vandaag dat bedrijven in Nederland een absolute recordwinst behaald hebben over het tweede kwartaal. Ook gingen Nederlandse huishoudens er een klein beetje op vooruit.

Recordwinst

Het CBS meldt dat bedrijven in het tweede kwartaal van dit jaar goed waren voor een winst van 75,2 miljard euro. Dat is 8,4 miljard euro meer dan over dezelfde periode vorig jaar. Hierin is de financiële sector niet meegenomen. Bovendien geldt dat bedrijven over dat kwartaal in 2022 minder coronasteun hebben ontvangen.

Heropening

De grootste winst kwam bij een paar verschillende branches vandaan. Onder meer energiebedrijven, luchtvaart, reisbureaus en uitzendbureaus konden onder de streep een dikke plus noteren. Waarschijnlijk hangt dit samen met de heropening van de economie na de coronamaatregelen. Ook halen energiebedrijven veel winst uit de sterk gestegen energieprijzen.

Huishoudboekje

Ook gingen consumenten en huishoudens er licht op vooruit over de periode van april tot en met juni. Het CBS meldt dat het beschikbaar inkomen van Nederlanders met zo’n 1 procent steeg. Dit komt voor een groot deel door de groei van het aantal banen. Bovendien zijn we met z’n allen meer uren gaan werken. Ten slotte gingen cao-lonen er gemiddeld zo’n 2,9 procent op vooruit.

De Nederlandse economie als geheel groeide over het tweede kwartaal met z’n 2,6 procent.

Lees ook: Energierekening vanaf november omlaag na akkoord prijsplafond

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash, Mathieu Stern