Ook bekende Nederlanders aanwezig tijdens protest op de Dam

Dit zorgde voor verdeelde reacties onder de volgers van de bekende Nederlanders

Op de Dam in Amsterdam verzamelden gisteren duizenden mensen om te protesteren tegen politiegeweld en racisme in Amerika en Europa. Naar verluidt stonden er zo’n vijfduizend mensen op de Dam, waardoor het niet mogelijk was om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Op social media deelden ook een aantal BN’ers aanwezig te zijn bij de demonstratie, wat zorgde voor gemengde reacties onder de volgers op social media.

Racistisch politiegeweld

De aanleiding voor de grote demonstratie is de dood van de ongewapende zwarte Amerikaan, George Floyd. Floyd kwam vorige week om het leven nadat een politieagent minutenlang met zijn knie de keel van Floyd dichtdrukte. Floyd werd per ambulance afgevoerd, maar overleed enige tijd later in het ziekenhuis. De Amerikanen zijn het racistische politiegeweld zat. Al enige dagen heerst er veel onrust in de VS. In Nederland wordt ook geprotesteerd tegen het racistische politiegeweld in Amerika en Europa.

Bekende Nederlanders protesteren

Onder de zo’n vijfduizend protestanten bevonden zich ook enkele bekende Nederlanders. Zo plaatsten onder andere Doutzen Kroes, Georgina Verbaan, Tim Hofman en Famke Louise op social media aanwezig te zijn op de Dam in Amsterdam. Op social media zijn de reacties verdeeld over de aanwezigheid van de BN’ers op de Dam. Dit heeft met name te maken met het feit dat men zich niet aan de 1,5-meter regel heeft gehouden tijdens de demonstratie. Er zijn volgers die de aanwezigheid van de BN’ers respecteren, maar er heerst ook een hoop woede. “Heel goed dat mensen hun stem laten horen! Maar het coronavirus is er ook nog steeds…”, is een van de vele reacties op social media.

Woedende Albert Verlinde

Iemand die het zeker niet eens is met de grote opkomst op de Dam is presentator Albert Verlinde. Met name de burgemeester van Amsterdam, Famke Halsema, wordt door de presentator flink onder vuur genomen. Op Facebook deelt Albert woedend zijn verhaal. “Ik vind dit echt ongehoord en onvoorstelbaar: op 4 mei hield mevrouw Halsema persoonlijk tegen dat er ook maar een nabestaande op de Dam zou mogen zijn om een bloem neer te leggen en nu staat ze dit toe, op de dag dat hardwerkende ondernemers en goedbedoelende Nederlanders hun uiterste best doen om de 1,5 meter-regel na te leven”, schrijft Albert in zijn relaas. “Mevrouw Halsema spuugt ons in het gezicht.”

Ophef in de politiek

Ook in de Tweede Kamer heerst veel verbijstering en onbegrip. Minister van Justitie Fred Grapperhaus is erg ontdaan over de massale drukte op de Dam. Dat er ondanks de coronamaatregelen zoveel mensen bijeenkwamen, gaat volgens de minister ‘alle perken te buiten’. Het demonstratierecht is volgens de minister ‘een groot goed’, maar het was duidelijk dat er te veel mensen samen waren. “Voor alle mensen die zich de afgelopen weken wel aan de coronamaatregelen hebben gehouden en hard hebben gewerkt in deze crisis, zijn deze beelden pijnlijk om te zien”, aldus Grapperhaus.

Lees ook: Dit jaar op vakantie naar het buitenland? Dit is wat we tot nu toe weten

Bron: Shownieuws, RTL Boulevard, NOS | Beeld: Hollandse Hoogte, Robin Utrecht