België komt met ontslag voor ongevaccineerd zorgpersoneel

ongevaccineerd zorgpersoneel

Ongevaccineerd zorgpersoneel kan per 1 april hun baan verliezen

In Nederland wordt nog flink gedebatteerd over 2G en 3G-regels, en het mogelijk maken van een QR-eis door werkgevers. Bij onze zuiderburen gaat de overheid echter een stapje verder. Daar wordt zorgpersoneel voor het blok gezet: of vaccineren, of de laan uit.

Ongevaccineerd zorgpersoneel

Het zorgpersoneel in België krijgt te maken met een harde deadline. Zij hebben nog tot 1 april om zich te laten vaccineren tegen corona. Nog niet gevaccineerd voor die deadline? Dan volgt ontslag. De Belgische regering is tot dit ingrijpende besluit gekomen op advies van de ziekenhuizen. Zij gaven minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke het advies om ongevaccineerd zorgpersoneel te schorsen en/of te ontslaan – tot grote ergernis van de Belgische vakbonden.

Vaccinatieplicht

De Belgische federale regering gaat dus mee in dit advies. Zorgpersoneel dat niet voor 1 januari gevaccineerd is, kan geschorst worden. Voor 1 april geen vaccinatie? Dan volgt ontslag. Dit geldt niet alleen voor zorgpersoneel in ziekenhuizen en huisartsenpraktijken, maar ook voor andere zorginstellingen. Ook personeel in de gehandicaptenzorg of ouderenzorg krijgt dus met deze maatregel te maken. Vandenbroucke vertelde bij VRT Nieuws: “De overgrote meerderheid van de mensen die in de zorg werken, heeft zich laten vaccineren. We zijn die heel dankbaar daarvoor, maar het kan niet zo zijn dat er nog een kleine minderheid is die zich niet gevaccineerd heeft.”

Verder

Koepelorganisatie Zorgnet Icuro is blij met het besluit. Maar tegelijkertijd is de organisatie kritisch, en willen ze dat de regering nog verder gaat. “Deze beslissing gaat enkel over zorgpersoneel, het gaat nog niet over de mensen die logistiek ondersteunen in ziekenhuizen of woonzorgcentra of maatschappelijk werkers”, vertelt woordvoerder Margot Cloet bij VRT. “Het gaat enkel om de mensen die zorg op zich nemen”, legt ze uit. En daarin mag de regering dus nog verder gaan, vindt Zorgnet Icuro.

Lees ook: Heb je een boosterprik nodig wanneer je gevaccineerd bent én corona hebt gehad?

Bron: NOS | Beeld: Brunopress