Even naar België? Daar heb je een ‘verklaring van eer’ voor nodig

België

Tot 1 maart mag je niet meer zomaar naar België reizen

Even boodschappen doen of snel tanken bij onze zuiderburen? Dat kan niet meer zomaar. Tot 1 maart zijn niet-essentiële reizen naar België namelijk verboden om de verspreiding van het coronavirus te stoppen. Moet je de grens over? Dan heb je een zogenoemde ‘verklaring van eer’ nodig, waarin je aangeeft waarom je het land bezoekt.

Verklaring van eer

Vanaf 27 januari tot 1 maart mag je niet meer zomaar naar België reizen. Onze zuiderburen hebben de grenzen dichtgegooid voor niet-essentiële reizen om de verspreiding van het coronavirus te stoppen. Doe jij nou bijvoorbeeld altijd je boodschappen bij onze zuiderburen of rijd je snel op en neer om je tank weer vol te gooien? Dat kan nog wel onder strenge voorwaarden. Voor inwoners van grensregio’s zijn verplaatsingen als onderdeel van het dagdagelijkse leven toegestaan. Voorwaarde is wel dat je de speciale ‘verklaring van eer’ op zak hebt. Deze kun je hier downloaden of online invullen.

Negatieve PCR-test

Daarnaast moeten sommige reizigers een negatieve PCR-test kunnen laten zien als ze België in willen. Dat is het geval als je met het vliegtuig, de trein, bus of boot reist én als je langer dan 48 uur in het land bent. Die PCR-test moet maximaal 72 uur voor vertrek zijn uitgevoerd. Ook moet je dan het ‘Passagier Lokalisatie Formulier’ invullen, ten vroegste 48 uur voor je aankomst in België. Hieruit wordt duidelijk of je een ‘hoog risicocontact’ bent. Dit betekent dat je in quarantaine moet en je op de zevende dag moet laten testen. Als je geen sms krijgt of niet wordt gebeld, dan hoef je niet in quarantaine.

Politiecontrole

Reis je af naar België? Wees dan ook niet verrast als je gecontroleerd wordt door de politie. Toch is dit niet bij elke grensovergang het geval. “Dat is echt onmogelijk”, vertelt Youro Carier, burgemeester van Wervik tegen RTL Nieuws. “Wij tellen binnen de politiezone Arro Ieper 42 grensovergangen. Het is echt onmogelijk om op iedere grensovergang te controleren.” Dat betekent echter niet dat er niet gehandhaafd wordt. Overal in de grensgebieden en in het land voeren mobiele brigades steekproeven uit.

Benieuwd of jij nog naar België af kunt reizen? Hier vind je een lijst van essentiële reizen.

Lees ook: Zo kan het ook: enorm bedrag opgehaald voor getroffen ondernemer

Bron: Info Coronavirus, RTL Nieuws | Beeld: Videostill AVS