Belofte Rob Jetten: Nederlanders niet in de kou deze winter

in-de-kou

Het kabinet is er druk mee bezig

Twee dagen geleden werd bekend dat ruim een miljoen Nederlanders een betalingsachterstand zullen oplopen door de hoge energieprijzen. De angst was groot dat veel mensen deze winter in een koud huis zitten, omdat ze zouden worden afgesloten van gas en elektriciteit. Rob Jetten heeft nu in een interview beloofd dat dat in elk geval niet zal gebeuren.

Belofte voor de winter

Jetten was te gast bij talkshow Op1 en vertelde daar over de situatie. “Voor mij staat één ding echt voorop: niemand mag in Nederland in de kou komen te zitten. Dat is voor komende winter de belofte”, zei hij. Momenteel is het kabinet met energiebedrijven in overleg over manieren waarop ze afsluiting kunnen voorkomen. Jetten benoemde dat het extra vervelend zou zijn als mensen door betalingsproblemen worden afgesloten ’terwijl we weten dat er vanaf 2023 een goede structurele oplossing komt’.

Verschillende oplossingen

Eerder lekte al uit dat het kabinet momenteel werkt aan een fonds voor mensen die hun energierekening niet kunnen betalen. Er wordt momenteel nog bekeken wie er voor steun uit dat fonds in aanmerking zou komen. Ook meldde De Telegraaf gisteren dat het kabinet zou overwegen om kredieten te verstrekken aan energieleveranciers. Mensen met betalingsproblemen zouden de energieschulden dan via een lening kunnen afbetalen. Er liggen nog meer opties op tafel en het is nog niet duidelijk wanneer het uiteindelijke plan wordt gepresenteerd. Volgende week dinsdag is het Prinsjesdag en horen we er ongetwijfeld meer over.

Lees ook: Petroleumkachels worden steeds populairder in Nederland

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash, Nadine Marfurt