Benzine onder 2 euro is verleden tijd: brandstofprijzen breken record

brandstofprijzen

Vandaag hebben de brandstofprijzen opnieuw een record verbroken

Het leven blijft maar duurder worden. Vandaag blijkt dat opnieuw met brandstofprijzen die een recordhoogte hebben bereikt. Volgens experts blijven deze prijsstijgingen nog wel even doorgaan. Dit is wat je moet weten.

Records bij de benzinepomp

Je hebt het de afgelopen maanden ongetwijfeld al gemerkt bij de pomp: benzineprijzen blijven maar stijgen. Vorig jaar ging op 1 oktober de landelijke adviesprijs voor het eerst over de grens van 2 euro heen. Sindsdien is de prijs alleen maar verder gestegen. De prijzen verschillen: hoe verder van de snelweg, hoe goedkoper je tankt. Maar zelfs met die korting erbij is een literprijs onder de 2 euro vanaf vandaag waarschijnlijk verleden tijd. Directeur Paul van Selms van UnitedConsumers legt uit: “De grens van 2 euro is nu echt doorbroken.” De korting van 17 cent per liter kan volgens hem niet meer uit. “Dat is niet meer houdbaar, ook niet met korting.” De landelijke adviesprijs ligt sinds vandaag dan ook op €2,17 voor een liter ongelood. Ook diesel breekt vandaag een record met een adviesprijs van €1,862 per liter.

Waar komt dat door?

De stijgende brandstofprijzen zijn deels te wijten aan de stijgende olieprijzen. En die olieprijzen zijn weer het gevolg van de pandemie. Nadat de economie wereldwijd even plat lag door corona, trekt die nu over de hele wereld weer aan. Dat gaat gepaard met een stijgende vraag naar energie en brandstof. Olieproducerende landen pompen daarnaast niet zoveel olie op als zou kunnen, en ook hierdoor komen de prijzen steeds hoger te liggen. Bovendien zorgt de spanning tussen Rusland en Oekraïne ook voor steeds verder stijgende brandstofprijzen.

‘Eind nog niet in zicht’

Van Selms laat bovendien weten dat er nog geen einde aan de stijgingen lijkt te komen. “Er zijn geen ontwikkelingen die een daling zouden kunnen inluiden”, laat hij weten aan NU.nl. De komende tijd ben je dus nog niet van de hoge benzine- en dieselprijzen af.

Lees ook: Nibud: huishoudens hebben dit jaar nóg minder te besteden

Bron: NU.nl 1, 2 | Beeld: Pixabay