Besmet raken met het coronavirus? Zo groot is de kans nu

kans besmet coronavirus

Kunnen we in deze tijd nog makkelijk besmet raken met het virus?

Enkele weken geleden werd er in het nieuws nog dagelijks gemeld hoeveel mensen er positief getest werden op het coronavirus. Inmiddels wordt dit niet meer dagelijks vermeld, omdat het aantal besmettingen ook aanzienlijk is gedaald. Maar hoe groot is dan de kans dat je nu nog besmet kan raken met het virus? Volgens het RIVM is de kans zeer klein, maar is dit ook sterk afhankelijk van jou als persoon.

Kans op besmetting coronavirus

Gemiddeld genomen zijn er in Nederland zo’n 1700 coronapatiënten die anderen kunnen besmetten met het virus. Hoe groot is dan de kans dat een van deze mensen jou besmet? Aan de hand van een simpel rekensommetje kunnen we een globale schatting maken. We leven met ruim 17 miljoen mensen in Nederland, waarvan 1700 coronapatiënten. Delen we het aantal inwoners in Nederland met de 1700 coronapatiënten, dan is de kans één op 10.000 dat je in aanraking komt met het virus. Natuurlijk is dit een algemene schatting en zijn er ook andere belangrijke factoren die een grote rol spelen. Denk aan gebieden waar meer besmettingen voorkomen en plekken waar mensen sneller met elkaar in aanraking komen. 

Daling in het reproductiegetal

Een reproductiegetal, ook wel het besmettingsgetal genoemd, wordt gebruikt om aan te geven in hoeverre een infectieziekte zoals het coronavirus zich verspreidt. Hiermee wordt duidelijk hoeveel mensen één coronapatiënt binnen vijf dagen kan besmetten. Met de getroffen maatregelen kan het reproductiegetal momenteel tot 1 worden beperkt. Eén patiënt kan in vijf dagen tijd  gemiddeld dus één ander persoon besmetten met het virus. Het aantal besmettingen per dag blijft hierdoor redelijk stabiel. Wanneer we in Nederland geen maatregelen meer toepassen kan het reproductiegetal al snel stijgen van 1 naar 2, zo meldt het RIVM.

Effect van de coronamaatregelen

De afgelopen periode is er een daling te zien in het reproductiegetal. Dit is goed nieuws, want inmiddels staat het officiële getal op 0,85. Het aantal besmettingen is in heel Nederland zichtbaar aan het dalen. Hierom lopen we ook minder risico op om besmet te raken met het coronavirus. Desondanks adviseert het RIVM nog steeds om met symptomen als koorts en verkoudheid je direct te laten testen. Op deze manier, samen met de getroffen maatregelen in ons land, beperken we het aantal coronabesmettingen.

Lees ook: Aantal inbraken fors gestegen na versoepelen coronamaatregelen

Bron: RIVM, Margriet | Beeld: Pixabay