Betaalrekeningen in vijf jaar tijd twee keer zo duur geworden

betaalrekening

Bij grote banken betaal je tegenwoordig het dubbele aan kosten

Door de gestegen kosten hebben veel mensen tegenwoordig minder te besteden. Maar wist je dat het hebben van een bankrekening ook duurder is geworden? Bij ING en ABN AMRO betaal je zelfs meer dan het dubbele ten opzichte van een paar jaar geleden.

Rekeningen flink duurder

ING was vijf jaar geleden nog een van de goedkoopste opties voor een betaalrekening met een betaalpas. Toen kostte het je 18,60 euro voor een jaar, en nu zijn klanten er jaarlijks 43,80 euro aan kwijt. Dit melden onderzoekers van de Consumentenbond.

Ook ABN AMRO blijft niet achter. Ook daar verdubbelden de kosten voor de goedkoopste betaalrekening met een betaalpas. Bij deze bank ben je 39 euro per jaar kwijt, in plaats van 18,60 in 2019. Klanten van Rabobank moeten het doen met 90 procent meer dan vijf jaar geleden. Een rekening daar kost je nu zo’n 35,40 euro. Een overzicht van de gestegen kosten per bank vind je hier.

Rente

Volgens consumentenbond-directeur Sandra Molenaar zijn de prijsverhogingen extreem. Zij stelt dat banken jarenlang uitdroegen dat de tarieven omhoog moesten vanwege de lage rentestanden, kosten voor innovatie en maatregelen tegen witwassen en terrorismefinanciering. Ze vertelt: “Inmiddels is de rente flink gestegen.”

Winsten

De afgelopen tijd hebben de grote banken hun jaarwinsten over 2023 onthuld. Deze zijn bij ING, ABN AMRO en Rabobank bijna verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Dit zou vooral komen door de sterk gestegen rente.

Lees ook: Opgelet! Deze bakfietsproducent roept een aantal modellen terug

Bron: NU.nl | Beeld: Pexels

Array