Let op: binnenkort ook in Italië een coronapas nodig

Deze is verplicht in onder andere restaurants, zwembaden, musea en stadions

Na Frankrijk voert nu ook Italië een speciale coronapas in in de strijd tegen het coronavirus. Met zo’n coronapas toon je aan dat je volledig gevaccineerd bent, negatief getest bent of dat je hersteld bent van het virus. Daarnaast verlengt Italië de noodtoestand tot het einde van het jaar. 

Italiaanse coronapas

De coronapas is een digitaal of schriftelijk certificaat waarmee je aan kunt tonen dat je geen gezondheidsrisico vormt. Vanaf 6 augustus is deze coronapas verplicht in restaurants, sportscholen, zwembaden, musea, bioscopen, theaters en bij concerten en beurzen. Op het terras heb je zo’n pas niet nodig en ook aan de counter kun je gewoon iets afhalen zonder vaccinatiebewijs of negatieve test. Even stappen in Italië zit er nog niet in, want discotheken blijven gesloten. Wel krijgen deze overheidssteun om de schade te beperken.

Garantie

Volgens de Italiaanse premier Mario Draghi is de coronapas een instrument om Italianen in staat te stellen “hun activiteiten voort te zetten met de garantie dat ze zich niet tussen besmettelijke mensen zullen bevinden”, zo vertelde hij gisteren.

Coronabesmettingen

Het aantal coronabesmettingen in Italië loopt de afgelopen weken hard op. Vorige week telde het land 19.400 positieve testen, twee keer zoveel als de week ervoor. De premier vreest dat de deltavariant van het coronavirus net zo hard om zich heen gaat grijpen als bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Spanje.

Franse coronapas

In Frankrijk ging afgelopen woensdag de vergelijkbare pass sanitaire in, die verplicht is in bioscopen, pretparken, culturele instellingen en bij evenementen. Vanaf augustus is deze Franse coronapas ook verplicht in cafés, restaurants en bij sommige winkelcentra.

Lees ook: Franse ‘coronapas’ is vanaf vandaag verplicht

Bron: NU.nl, RTL Nieuws | Beeld: Unsplash