Bizar: onschuldige man komt na 48 jaar zitten vrij

onterecht

Nooit eerder zat er iemand zo lang onschuldig vast

Het zal je maar gebeuren: jarenlang onterecht in de gevangenis worden gezet. Het overkwam een inmiddels 71-jarige Amerikaan, die woensdag onschuldig is verklaard nadat hij maar liefst 48 jaar lang onterecht had vastgezeten.

Onterecht vast

Glynn Simmons is de persoon die officieel het langst onschuldig in de cel heeft gezeten in de Amerikaanse geschiedenis: 48 jaar, 1 maand en 18 dagen om precies te zijn. De man, die inmiddels 71 is, werd in 1975 samen met een medeverdachte veroordeeld voor de moord op winkelmedewerkster Carolyn Sue Rogers, tijdens de beroving van een drankwinkel in Oklahoma.

Simmons kreeg oorspronkelijk de doodstraf, maar die werd later omgezet in levenslang. Zijn veroordeling was gebaseerd op één enkele getuigenis, een jonge klant in de winkel die bij de overval een kogel in het hoofd kreeg maar het schot overleefde. Later sprak zij een deel van haar eigen getuigenis tegen. Dit meldt de The New York Times. De twee mannen zelf verklaarden op het proces dat ze op de dag van de overval helemaal niet in Oklahoma waren.

Vrijgesproken

Simmons werd in juli vrijgelaten en is nu dus onschuldig verklaard. Zijn medeverdachte, Don Roberts, werd in 2008 ‘al’ vrijgelaten. Volgens de rechter is er ‘duidelijk en overtuigend bewijs’ dat de misdaad waarvoor Simmons in de gevangenis zat, niet door hem is gepleegd. ”Het is een les in veerkracht en vasthoudendheid”, zei hij over zijn zaak tijdens een persconferentie vlak na de uitspraak. ”Laat niemand je vertellen dat het niet kan gebeuren, want het kan echt”, aldus de veerkrachtige man.

Zijn advocaat zegt dat hij door de uitspraak kans maakt op een schadevergoeding van omgerekend zo’n 160.000 euro. Glynn Simmons werd onlangs gediagnosticeerd met leverkanker.

Lees ook: Drie advocaten Ridouan T. stoppen met verdediging

Bron: Nu.nl | Beeld: Pexels