Bizarre beelden uit Shanghai: IKEA-shoppers ingesloten vanwege corona

shanghai ikea

Het winkelpubliek stormde massaal op de uitgang af

Afgelopen weekend kwamen er bizarre beelden naar buiten van een IKEA in Shanghai, waar personeel wanhopig probeerde de aanwezige shoppers in te sluiten. De reden hiervoor was de aanwezigheid van een klant die ‘nauw contact’ had gehad met een coronapatiënt. In China gelden nog steeds ultrastrenge coronamaatregelen.

Rennende menigte

We kennen de beelden allemaal van gigantische menigtes winkelpubliek in Amerika. Duwen, trekken, alles om als eerste de winkel in te rennen voor de beste koopjes op Black Friday. Maar dit weekend vond het omgekeerde plaats in de Chinese stad Shanghai. Hier werden na een boodschap via de intercom de deuren gesloten, terwijl het winkelend publiek probeert zich langs de beveiliging te werken – soms met succes.

Corona

De reden voor de plotselinge winkel-lockdown was dat er een klant aanwezig was geweest die nauw contact had gehad met een zesjarige die positief was getest op het coronavirus. In China gelden erg strenge regels rond het virus. Zo worden er soms volledige steden afgesloten van de buitenwereld, om eventuele besmettingen in de kiem te smoren. Ben je mogelijk besmet? Dan geldt dat je direct twee dagen in quarantaine moet. Hierna volgen nog eens 5 dagen met strenge monitoring. De klanten van de IKEA die de uitgang niet wisten te halen, moesten dan ook direct twee dagen in quarantaine.

Urenlang vast

Lokale autoriteiten meldden dat zij ’tijdelijke controlemaatregelen’ hadden toegepast bij de winkel. De achtergebleven klanten bleven tot ongeveer middernacht ingesloten in de winkel. Hierna werden zij overgebracht naar speciale quarantaine-hotels. Die twee dagen isolatie hoefden de klanten dus in elk geval niet ín de IKEA door te brengen.

Lees ook: Werkgevers willen coronapas in de wet houden ‘als laatste redmiddel’

Bron: Bloomberg | Beeld: Unsplash, Jueun Song