BNNVARA gaat in gesprek met Matthijs van Nieuwkerk over spijtbetuiging

spijtbetuiging

‘We moeten vraagtekens zetten bij de oprechtheid van dit tweede statement’

Matthijs van Nieuwkerk heeft zijn excuses aangeboden voor grensoverschrijdend gedrag bij De Wereld Draait Door. Omroep BNNVARA twijfelt echter aan de oprechtheid van die excuses, aldus de Volkskrant. Het is nog niet zeker of er toekomstige samenwerkingen zullen plaatsvinden tussen de omroep en de presentator.

Geen excuses

BNNVARA ging ervan uit dat Van Nieuwkerk meteen schuld zou erkennen voor zijn wangedrag bij De Wereld Draait Door. Hij had volgens de omroep namelijk al wel intern een bekentenis afgelegd. Ook heeft hij toegegeven dat er nooit meer aan angstcultuur mag ontstaan. De omroep verwachtte op basis van zijn allereerste conceptverklaring dat hij later met uitgebreide excuses zou komen. In de verklaring die Van Nieuwkerk vrijdagochtend naar de Volkskrant stuurde, stonden echter geen excuses. Hij haalde zelfs uit naar twee oud-collega’s.

Twijfels over oprechtheid

De verklaring van Van Nieuwkerk zorgde voor onvrede bij BNNVARA, dus verstuurde hij een nieuwe versie waarin hij meer berouw toonde. De omroep twijfelt nu aan zijn spijtbetuiging. “We moeten vraagtekens zetten bij de oprechtheid van dit tweede statement, aangezien deze tot stand is gekomen nadat wij Matthijs van Nieuwkerk hebben laten weten dat we teleurgesteld waren over het eerste statement”, aldus een woordvoerder van de omroep. Binnenkort gaat BNNVARA met Van Nieuwkerk in gesprek. Het is nog niet duidelijk of de samenwerking tussen de presentator en de omroep nu van de baan is.

Onderzoek

Het kabinet heeft erop aangedrongen dat de publieke omroep NPO ‘snel en grondig’ onderzoek gaat doen naar grensoverschrijdend gedrag achter de schermen van De Wereld Draait Door. Het is nog niet duidelijk hoe dat onderzoek eruit gaat zien, wel dat het gaat plaatsvinden.

Lees ook: Oud-DWDD-visagist wil gesprek met Matthijs Van Nieuwkerk

Bron: NU.nl | Beeld: BrunoPress