Boerenprotest in Nederland krijgt wereldwijde aandacht

boerenprotest

‘De stikstofbom is ontploft in Nederland’

De boerenprotesten domineren deze week al het nieuws. Niet alleen in Nederland staat het op de voorpagina, ook wereldwijd is er aandacht voor de acties tegen het stikstofbeleid. Dit schrijft RTL Nieuws. Van Afrika tot Zuid-Amerika en zelfs Australië: iedereen is geïnteresseerd in de protesten. 

Boerenprotest

Het boerenprotest houdt deze week heel Nederland in zijn greep. Van files die ontstaan door tractors op snelwegen tot boeren die politieauto’s slopen bij het huis van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Premier Mark Rutte liet al weten niet in gesprek te gaan met deze boeren, al benadrukt hij dat het overleg met de “overgrote meerderheid” die fatsoenlijk protesteert wel doorgaat.

Wereldwijd bekend

Niet alleen in Nederland wordt het boerenprotest op de voet gevolgd, over de hele wereld wordt er geschreven over de hevige protesten. Zo schrijft de Amerikaanse krant Washington Post over ‘boze boeren die snelwegen blokkeren’. Andere nieuwssites, zoals van Afrika, Zuid-Amerika, Australië en Azië, behandelen de demonstraties ook.

Verslaggever naar Nederland

Hoewel de meeste nieuwssites alleen berichten over de problemen, legt de Amerikaanse ABC News uit waarom die problemen er nou eigenlijk zijn. “Het probleem met stikstof is juist in Nederland zo erg omdat er veel intensieve landbouw is op een relatief klein stuk land”, aldus ABC News. De Britse krant The Financial Times stuurde deze week zelfs een verslaggever om de protesten vast te leggen. Ook werd er gekeken hoe de Nederlandse landbouw op zoek gaat naar alternatieve manieren van ‘boeren’ om de klimaatdoelen te halen.

In België

Niet alleen in Nederland demonstreren boeren tegen het stikstofbeleid, ook in België zijn er protesten. “De plannen van de Nederlandse regering gaan nog een stuk verder dan het stikstofakkoord van de Vlaamse regering”, meldt de Standaard. De protesten zijn dan ook een stuk heftiger dan in België. De krant schreef al eerder dat ‘de stikstofbom is ontploft in Nederland’.

Lees ook: Rutte noemt gevaarlijke situaties door boerenprotest ‘onacceptabel’

Bron: RTL Nieuw, Nu.nl | Beeld: Pro Shots / Jules van Iperen