Let op: kans op boete bij duik in deze wateren in Nederland

boete duik water

Een verfrissend duikje kan je in deze gebieden duur komen te staan

Opgelet voor de mensen die graag de verkoeling opzoeken in het water tijdens deze warme zomerdagen. Waterschappen zoals IJssel en Rijn worden deze dagen extra in de gaten gehouden op mensen die van bruggen, sluizen en stuwen springen, zo meldt Radar. Word je betrapt tijdens een duik in het diepe? Dan kan je een boete tot wel 140 euro krijgen.

Gevaarlijk om te duiken

In Nederland zwemmen steeds meer mensen in natuurwater. Vooral jongeren vinden het dan ook leuk om van bruggen of sluizen af te springen. “Het lijkt misschien stoer, maar het is levensgevaarlijk en ook verboden”, stellen waterschappen IJssel en Rijn. Zeker in een droge periode zoals nu wanneer het water een stuk lager staat, kan het springen van een bepaalde hoogte voor nare ongelukken zorgen, zo waarschuwt ook Rijkswaterstaat. In het ondiepe water kunnen winkelwagentjes, fietsen of andere scherpe voorwerpen liggen.

Sterke stromingen

Op veel plekken in Nederland is het dan ook verboden om van bruggen, aanlegsteigers, havens, stuwen en sluizen af te springen. Daarbij speelt ook de sterke stroming bij dergelijke bouwwerken een rol waarom zwemmen in deze gebieden verboden is. Volgens Rijkswaterstaat zijn zwemmers niet opgewassen tegen de zeer sterke stromen. “Elk jaar vallen er slachtoffers”, zo meldt Rijkswaterstaat. De stroming is bij laag water, zoals nu, nog sterker. Mensen die in het water zwemmen zijn ook nog eens niet goed te zien voor schippers. Grote schepen kunnen niet zomaar uitwijken en door de onderstroom van een passerend vrachtschip word je als zwemmer snel meegetrokken. Waterbeheerders adviseren om te kijken op www.zwemwater.nl om te zien op welke plekken je wel in natuurwater mag zwemmen.

Lees ook: Henriëtte werd slachtoffer van Whatsappfraude: ‘Mijn dochter vraagt nooit wat, dus ik wilde helpen’

Bron: Radar | Beeld: Pixabay