Vanaf maandag grotere kans op boete bij telefoongebruik achter het stuur

telefoon bestuurder

Slimme camera’s leggen vast of de bestuurder een telefoon in handen heeft

Even snel een appje beantwoorden onder het autorijden. Verleidelijk, maar ontzettend gevaarlijk. Vanaf maandag gaat Nederland camera’s inzetten om makkelijker boetes uit te delen aan bestuurders die hun telefoon gebruiken tijdens het rijden.

Slimme camera

De nieuwe camera’s registreren of bestuurders een telefoon in hun handen houden. Het gezicht van de automobilist blijft buiten beeld, maar handen en kenteken zijn duidelijk zichtbaar. Zodra het systeem ‘ziet’ dat een bestuurder een telefoon vastheeft, wordt de foto doorgestuurd naar het Centraal Justitieel Incassobureau. Een ambtenaar stelt daar vast of het inderdaad om een overtreding gaat, bijvoorbeeld wanneer goed te zien is dat een bestuurder aan het appen is.

Alle omstandigheden

Bij iedere auto die langs zo’n camera rijdt wordt een foto gemaakt, zowel overdag als ’s nachts. Daarnaast zou de camera bestand zijn tegen alle weersomstandigheden.

Verkeersveiligheid

Deze extra controle is volgens het Openbaar Ministerie hard nodig, omdat afleiding achter het stuur nog te vaak leidt tot verkeersongevallen: “Even een appje beantwoorden of een telefoonnummer opzoeken in de auto, veel automobilisten doen dat. Maar het levert een groot risico op voor de verkeersveiligheid.” Het is dan ook niet toegestaan om mobiele telefoons vast te houden tijdens het autorijden, maar het was tot nu toe niet eenvoudig om dit te handhaven. De nieuwe camera’s moeten de politie werk uit handen nemen.

Veel overtredingen

Op één testdag met de camera’s werden zo’n 400 bestuurders met een telefoon in hun hand vastgelegd. Vanaf maandag kun je voor een dergelijke overtreding een boete van 240 euro in de brievenbus verwachten.

Lees ook: Geen mondkapje dragen betekent binnenkort 95 euro boete

Bron: NOS | Beeld: Pexels, SplitShire