Boodschappen dit jaar nog duurder: deze producten zijn in prijs gestegen

boodschappen duurder

Dat worden dure borrelavondjes

Voor een volle boodschappenkar moeten we steeds dieper in de buidel tasten. Voor sommige producten in de supermarkt betaal je zelfs 5 procent meer dan vorig jaar. 

Duurdere producten

Als het gaat om bier, producten voor persoonlijke verzorging, voedsel in blik en schoonmaakproducten dan zijn de prijzen in het afgelopen jaar behoorlijk gestegen, zo meldt marktonderzoeker GfK. In het onderzoek dat AD publiceerde blijkt dat dierenvoeding, brood en frisdrank in prijs zijn gestegen.

Waarom een stijging?

Aan AD vertelt Koos Gardebroek, landbouweconoom bij de Wageningen Universiteit, dat de duurdere boodschappen het gevolg zijn van ‘geëxplodeerde vraag naar landbouwproducten’. Volgens Gardebroek zijn de stijgende prijzen in de supermarkt dan ook een logisch vervolg. “Supermarkten doen het uiteraard liever niet, maar ontkomen er niet aan de gestegen prijzen door te berekenen naar de consument”, legt hij uit.

Hogere brandstofprijzen

Volgens de landbouweconoom ligt de stijging van de prijzen ook aan de energiecrisis. Niet alleen het eten en drinken is gestegen in prijs, ook de hogere brandstofprijzen spelen mee. Het vervoer van het voedsel is duurder, waardoor ook de prijzen in de supermarkt hoger worden.

Lees ook: Vrouw moet 7000 euro terugbetalen omdat ze boodschappen kreeg van moeder

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash