Boswachter waarschuwt: ‘Je jat eigenlijk van de dieren’

eten

Volgens boswachter de Jonge zijn álle dieren afhankelijk van boomvruchten

Hét kenmerk van de herfst: kastanjes. Boswachter Erik de Jonge ziet ze elk jaar weer. Toch heeft hij een duidelijke mededeling voor kastanjerapers: “Neem slechts een handje mee, en niet meer dan méér dan dat. Je jat eten van de bosdieren.”

Voedsel voor alle dieren

Veel mensen denken dat alleen de eekhoorns eten van de kastanjes, maar schijn bedriegt. Volgens de Jonge weten veel bosbezoekers namelijk niet dat álle dieren in het bos in de herfst- en wintermaanden in grote mate afhankelijk zijn van boomvruchten en paddenstoelen.

Dit betekent dus dat als mensen té veel kastanjes en andere boomvruchten en paddenstoelen meenemen, ze de voedselvoorraad van alle dieren aantasten. Dit zorgt dan weer voor een ander groot probleem.

Eten jatten

En dit probleem is iets wat de Jonge vaak ziet. Mensen die ’tassen vol’ nootjes en paddenstoelen mee naar huis nemen. Met name dit jaar is het een groot probleem: door de hete zomer is de natuur op sommige plekken flink aangetast. Doordat we zo’n droge zomer hebben gehad, liggen er in de bossen veel hulzen van eikels en kastanjes zonder vruchtvlees. “Als je dáár dan gaat rapen, blijft er helemaal niets over. En als je daar kilo’s van wegharkt, jat je eigenlijk het eten van de dieren.”

Boetes

Naar eigen zeggen hanteert Staatsbosbeheer een gedoogbeleid, wat wil zeggen dat mensen niet meer dan een vol champignon bakje mee naar huis mogen nemen, zo laat woordvoerder van Staatsbosbeheer Marcel van Dun weten. “We zien het elk jaar weer, en het is niet goed. Sommige mensen weten dat het niet mag, maar hebben er maling aan.”

Maar mensen die daar maling aan hebben, komen er vaak niet zonder boete vanaf. Kastanjerapers kunnen er namelijk beboet voor worden. In veel bossen lopen boswachters rond die ook boa zijn en dus boetes mogen uitdelen.

Lees ook: Volgens Nationale ombudsman moet het sociaal minimum omhoog

Bron: RTL Nieuws, LINDA. | Beeld: Pexels