Boze Marco Kroon over boerenprotesten: ‘Blijf van ons nationale teken af’

Marco Kroon

‘De vrijheid van deze kleuren is betaald met Nederlands bloed’

Ridder Militaire Willems-Orde Marco Kroon is niet te spreken over de boerenprotesten, met name over hoe de boeren omgaan met de Nederlandse vlag. De omgekeerde Nederlandse vlag wordt namelijk veelvoudig gebruikt bij boerenprotesten. Kroon spreekt van een schande en noemt het een belediging. 

Belediging

“Het bewust verkeerd hijsen van onze vlag is in mijn optiek een directe belediging voor de duizenden militairen, burgers, agenten, brandweermensen en alle anderen die in dienst van de Staat der Nederlanden het allerhoogste offer hebben gebracht voor de kernwaarden waar dit nationaal symbool van vrede, vrijheid en tolerantie voor staat,” laat Kroon weten op zijn LinkedIn-pagina. Hij laat weten dat hij op de hoogte is van de situatie rondom de stikstofcrisis en dat hij de ‘emotie, de protesten en de zware lading’ van de boeren volkomen begrijpt.

Nationaal teken

“Maar behandel onze Nederlandse vlag alstublieft met het nodige respect”, vraagt Kroon in zijn bericht. “De vrijheid van deze kleuren is namelijk betaald met Nederlands bloed.” Volgens Kroon is de Nederlandse vlag een nationaal teken, dat in zijn originele staat behouden moet worden. Tegen De Telegraaf gaat hij hier nog verder op in. “We hebben maar één vrijheidssymbool en daar moet je vanaf blijven. Als je het niet eens bent met het bestuur van Ajax, ga je ook niet het logo aanpassen. Demonstreren mag, maar blijf van ons nationale teken af”, aldus Kroon.

Omgekeerde vlag

De omgekeerde vlag was de afgelopen tijd vaak te zien tijdens boerenprotesten, maar werd ook gebruikt bij de protesten tegen het coronabeleid. Honderden jaren geleden werden vlaggen al ondersteboven gehangen om te laten weten dat er een opstand gaande was. Normaliter staat het rood voor het volk, wit voor de kerk en blauw voor de adel of de elite. Door het blauw aan de bovenkant te voeren, geven de betogers op deze manier aan dat de elite boven het volk staat en dat zij dus niet luisteren naar de wensen van het volk.

Lees ook: Boerin Bertie staat niet achter de boerenacties: ‘Dit zijn wanhoopsdaden’

Bron: Metro Nieuws, Het Parool | Beeld: Brunopress