Britse onderzoeker luidt noodklok: ‘Koop geen mopshonden meer’

mopshonden

Mopshonden zouden hun hele leven lijden

Een mopshondje is in de ogen van velen schattig, maar aan het doorfokken van de kleine beestjes kleeft voor de viervoeters een groot gezondheidskwaal. Mopshonden kampen vaak met een chronische knallende hoofdpijn en andere gezondheidskwalen, zo blijkt nu uit Brits onderzoek. De onderzoeker roept daarom op om geen mopshonden meer te kopen.

Gezondheidsproblemen

De Britse professor Dan O’Neill is hoofddocent epidemiologie van gezelschapsdieren aan het Royal Veterinary College en heeft mopshonden onderzocht. Uit zijn studie, waarbij hij meer dan 16.000 van die viervoeters onderzocht, bleek dat mopshonden 50 keer meer risico lopen op ernstige gezondheidsklachten en een kortere levensduur.

“We hebben een lijst opgesteld met de belangrijkste lichaamsfuncties van honden”, vertelde de professor aan de Britse krant The Telegraph. Honden moeten bijvoorbeeld kunnen knipperen met hun ogen. “Het lijkt basaal, maar veel mopsen kunnen dat niet. Een hond moet ook kunnen zitten en slapen zonder continu te snurken of naar adem te moeten happen, en een huid hebben die niet gespleten is. Mopshonden hebben gewoonweg niet de basisfuncties die van een hond worden verwacht”, legt O’Neill uit. “Hun gezondheidsbehoefte is zoveel groter dan die van andere honden en extreem fokken betekent dat die problemen alleen maar toenemen.”

Stoppen met fokken

Stichting Dier&Recht gaf een aantal jaar geleden al aan dat mopshonden en andere kleine honden vaak gezondheidsproblemen hebben.Onder andere chihuahua’s en dwergweesjes hebben last van chronische hoofdpijn. Door hun te kleine schedels puilen hun ogen uit en ze ervaren vaak problemen met hun gebit. Volgens Dier&Recht zijn eigenaren, fokkers en zelfs dierenartsen zich niet altijd bewust van de fysieke problemen van de miniatuurhondjes.

Dier&Recht pleit voor duidelijke, wettelijke regels wat betreft het fokken van de miniatuurhondjes. De organisatie hoopt dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit dit gaat realiseren en naleven. Al eens eerder werd een soortgelijk verzoek gedaan en gehandhaafd. Zo zijn er door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in maart 2019 strenge regels opgesteld voor het fokken van honden met korte snuitjes, waaronder mopshondjes.

Lees ook: Feit of fabel: katers worden erger naarmate je ouder wordt

Bron: AD | Beeld: Pexels