Britse premier Liz Truss stapt op, komt Boris Johnson terug?

Truss

Er wordt volop gespeculeerd

Na slechts 45 dagen stapte Liz Truss afgelopen donderdag af als Britse premier. Door haar ontslag is ze de kortst zittende premier ooit. De Britten moeten voor de vierde keer in zes jaar op zoek naar een nieuwe premier, en naar verluidt zou die er binnen een week al moeten zijn. 

Ontslag

Truss maakte afgelopen dinsdag in een toespraak bekend dat ze – na een kleine anderhalf maand – aftreedt als partijleider van de Conservatieve Partij. Totdat er een opvolger is gekozen, blijft Truss nog wel premier van het Verenigd Koninkrijk.

De (ex-)premier lag al langer onder vuur nadat ze de zogeheten ‘mini-begroting’, die zij samen met minister van Financiën Kwasi Kwarteng had opgesteld. Hierin stond dat ze tientallen miljarden ponden belasting wilde schrappen, om daarna weer geld te lenen om dat gat te vullen. Na de chaos die deze plannen hadden veroorzaakt, kwam Truss vorige week deels terug op haar plan.

Terugkeer Boris Johnson

Als we de Britse media mogen geloven, kan het land volgende week al een nieuwe premier hebben. Er werd namelijk vóór het aftreden van Truss al gespeculeerd over een mogelijk nieuwe opvolger. En die opvolger? Dat kan zo een oude bekende zijn.

Nog maar net anderhalve maand weg en hij maakt zich nu alweer warm voor het premierschap. Boris Johnson is er volgens de Britse media helemaal klaar voor. Hij trad anderhalve maand geleden af als Britse premier na een reeks schandalen. Op dit moment geniet de oud-premier van zijn vakantie in het Caribisch gebied, maar hij houdt naar eigen zeggen de opiniepeilingen onder de partijleden met grote belangstelling in de gaten. Hij gelooft stellig dat een kandidatuur ‘een zaak van nationaal belang’ is.

Lees ook: Drie landen haken af voor het Eurovisie Songfestival 2023

Bron: Metro Nieuws, Nieuwsblad | Beeld: BrunoPress