Britten mogen vanaf 17 mei weer knuffelen door succesvolle vaccinatiecampagne

britten-versoepelingen-knuffelen

Sinds december zijn er ruim 50 miljoen prikken gezet

Goed nieuws voor de Britten. Nadat er ruim 50 miljoen coronaprikken zijn gezet, is het einde van de lockdown in zicht. Als het aan de Britse regering ligt, mogen familieleden en vrienden elkaar vanaf 17 mei weer knuffelen. Dit is een van versoepelingen die premier Boris Johnson vandaag gaat aankondigen. 

Vaccinatieprogramma

In het Verenigd Koninkrijk zijn ze al een stuk verder met het vaccineren van de inwoners. Sinds de vaccinatiecampagne begin december van start ging, hebben ruim 35 miljoen mensen hun eerste prik gehad. 17 miljoen Britten kregen ook al hun tweede prik. De regering meldde vorige week dat ruim een kwart van de volwassen bevolking volledig is ingeënt. Het land, dat eerder zwaar werd getroffen door de pandemie, heeft na het vaccinatieprogramma een stuk minder sterfgevallen en positieve tests gehad. Voor eind juli wil de regering aan alle volwassenen een coronavaccin aanbieden. De minister van Volksgezondheid, Matt Hancock, heeft hier het volste vertrouwen in. Vaccinatieminister Nadhim Zahawi noemde het vaccinatieprogramma al eerder een groot succes.

Stappenplan

Ook in Engeland is er een stappenplan om uit de lockdown te komen. Volgens het stappenplan is het, met de huidige resultaten, mogelijk om meerdere regels omtrent de sociale contacten op te heffen. Dit zal vanaf 17 mei toegestaan worden. Zo is het mogelijk om in huis zes mensen of twee huishoudens te ontvangen. Daarnaast gaan restaurants, cafés en pubs hun klanten ook binnen bedienen. In het Verenigd Koninkrijk is het sinds vorige maand al mogelijk om op het terras te zitten. Ook bioscopen, musea en theaters mogen hun deuren weer openen. Minister Gove zegt hierover: “Als alles goed gaat, zal de premier bevestigen dat er een versoepeling aan komt.”

‘Zeer gelukkige positie’

Ook deskundigen zijn het erover eens dat versoepelingen mogelijk zijn. Topvaccinoloog Pollard van de universiteit van Oxford deelt aan Britse media dat het door het buitengewone succes van het vaccinatieplan mogelijk is om te versoepelen. “Dat betekent dat we ons hier in het Verenigde Koninkrijk in een zeer gelukkige positie bevinden.”

Lees ook: Volgende week verdere versoepelingen als besmettingscijfers dalen

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels 

Array