Britten waarschijnlijk geen kalkoen met kerst door Brexit

Er staan 7.000 vacatures open

De kerstdagen gaan er voor een hoop Britten dit jaar heel anders uitzien. Waar het normaal gesproken traditie is om een kalkoen op tafel te serveren, gaat dat dit jaar waarschijnlijk niet lukken. Door een personeelstekort bij de pluimveehouders gaat het ze niet lukken om genoeg kalkoenen te produceren.

Personeelstekort

Door de Brexit zijn veel Europese werknemers het land uit gegaan, wat heeft geleid tot een flink personeelstekort. Dit meldt de belangenvereniging voor Britse pluimveehouders aan The Guardian. Op dit moment zijn er voor maar liefst een op de zes banen in de sector geen personeel. De voorzitter van de belangenvereniging heeft daarom de overheid gevraagd om de huidige regels omtrent immigratie te versoepelen. Hier heeft hij nog geen reactie op gehad.

Tien procent omlaag

In de sector werken meer dan 40.000 mensen, maar op dit moment staan 7.000 vacatures open. Door het personeelstekort hebben sommige pluimveehouders en producenten hun productie met tien procent omlaag gehaald. Dat geldt ook voor kalkoenen, maar dit gaat waarschijnlijk nog verder zakken. Als er in de herfst en winter geen seizoenarbeiders zijn, dan kan de productie met maar liefst twintig procent afnemen.

‘Financiële zelfmoord’

Paul Kelly, directeur van een bedrijf dat kalkoenen verkoopt, verwacht grote tekorten. “Bedrijven kunnen het risico niet nemen om kalkoenen te fokken als we geen personeel hebben. Dat zou financiële zelfmoord zijn. Een kalkoen is na Eerste Kerstdag niets meer waard.” Hierdoor zouden veel Britten hun traditionele gerecht niet op tafel kunnen zetten.

Lees ook: Vaccinatie voor corona werkt niet bij mensen met afweerproblemen

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash, Najla Cam