Buschauffeurs leggen drie dagen lang werkzaamheden neer voor landelijke staking

staking

Volgens FNV steken de werkgevers een middelvinger op naar hun eigen personeel

Het is weer zover: buschauffeurs leggen drie dagen hun werkzaamheden neer voor een landelijke staking in het openbaar vervoer. Mensen die reizen met het openbaar vervoer, moeten dus rekening houden met mogelijke hinder.

Landelijke stakingen

Vanaf woensdag 19 oktober tot en met vrijdag 21 oktober zijn er opnieuw landelijke stakingen in het openbaar vervoer. De reden voor deze staking is dat veel chauffeurs streven naar betere arbeidsvoorwaarden. Toch kan het vervelend zijn voor mensen die met het openbaar vervoer reizen, omdat pas op de dag zelf bekend wordt welke bussen er niet rijden.

Middelvinger

Bestuurder FNV Streekvervoer Marijn van der Graag laat weten dat de buschauffeurs het heel erg vervelend vinden voor reizigers, maar dat deze stakingen echt komen door de ‘weigerachtige opstelling’ van de werkgevers om tot een eerlijke cao te komen.

De driedaagse-staking is een opvolging van eerdere stakingen en een grote landelijke manifestatie. Buschauffeurs gaven de werkgevers een ultimatum van vijf weken om met hen om de tafel te gaan. “Dat weigeren ze tot nu toe. Ze steken gewoon een middelvinger op naar hun eigen personeel. Maar de chauffeurs zijn het nu echt zat en gaan het er niet bij laten zitten. Ze gaan door tot die eerlijke cao er ligt”, liet van der Graag weten.

Niet de laatste staking

En hoewel de chauffeurs het uiterst vervelend vinden voor de reizigers, zal dit niet de laatste staking zijn. FNV wil namelijk dat de arbeidsvoorwaarden voor het personeel dít jaar nog worden verbeterd, maar de werkgevers wijzen erop dat ze dit jaar al een cao hebben afgesloten met CNV. Ze laten daarom ook weten dat ze de cao van dit jaar niet meer willen aanpassen. Het enige waar ze mee akkoord gaan, is om in gesprek te gaan over de cao van volgend jaar.

Lees ook: Trein doorboort bus: ‘Godzijdank geen passagiers in de bus’

Bron: FNV, NU | Beeld: iStock