Cadeaukaarten van 50 euro of meer kun je online niet meer in één keer uitgeven

cadeaukaarten uitgeven

Dit heeft alles te maken met een nieuwe anti-witwaswet van de Europese Unie

Voor verjaardagen of andere feestelijke gelegenheden is het geven van een cadeaukaart altijd een goed idee. Heb je zelf nog een aantal cadeaukaarten in de kast liggen met een bedrag van 50 euro of meer? Dan bestaat de kans dat je deze online niet meer in één keer kan besteden. Dit heeft alles te maken met een nieuwe anti-witwaswet van de Europese Unie die in mei in de Nederlandse wet is opgenomen.

Witwassen met prepaid kaarten

Tegenwoordig wordt er veel witgewassen met prepaid creditcards. De nieuwe anti-witwaswet moet hier verandering in brengen. Het idee van een prepaid creditcard werkt hetzelfde als een normale betaalpas: er staat geld op waar je mee kunt betalen. Iedereen kan een prepaid creditcard aanvragen, want een kredietcheck is niet van toepassing. In sommige gevallen kan deze kaart zelfs geheel anoniem worden aangevraagd als er geen identificatieplicht nodig is. Criminelen kunnen hiermee vrij aan de haal en veel geld witwassen. Nederlandse banken geven geen anonieme prepaid creditcards uit, maar de kaarten zijn wel via andere wegen verkrijgbaar.

Cadeaukaarten van 50 euro of meer

Een cadeaukaart wordt ook als een prepaid creditcard gezien. Bij bedragen hoger dan 50 euro is het dan ook niet meer mogelijk om deze online in één keer uit te geven. Dit zal de criminele witwaspraktijken in toom moeten houden. In winkels mogen de cadeaukaarten of andere prepaid kaarten boven de 50 euro nog wel ingeleverd worden, maar ook hier zit een limiet aan. Per klant mag er voortaan 150 euro aan krediet worden ingeleverd in fysieke winkels.

Welke cadeaubonnen wel en niet

Niet alle cadeaukaarten vallen onder deze nieuwe anti-witwaswet. Kaarten die bij meerdere (online) winkels ingeleverd kunnen worden – denk aan VVV-bonnen, dinercheques en boekenbonnen – vallen wél onder de nieuwe Nederlandse wet. Bonnen die bij slechts één winkel te gebruiken zijn vallen niet onder de nieuwe regeling. Dit komt omdat deze bonnen niet als elektronisch betaalmiddel worden gezien, omdat ze op één plek te besteden zijn.

Lees ook: Prijzen voor Nederlandse vakantiehuisjes vliegen de pan uit

Bron: NOS, MAXvandaag | Beeld: Tips & Weetjes ©