CBS komt met flink hogere statistieken over aantal coronadoden in 2020

Coronadoden-2020

Het aantal coronadoden ligt een stuk hoger dan wat het RIVM gemeld had

Vorig jaar zijn er meer dan 20.000 mensen overleden aan de gevolgen van COVID-19. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit zijn er meer dan de 11.500 coronadoden die tot 31 december 2020 bij het RIVM zijn gemeld. 

Groot verschil

In december liet het RIVM weten dat er 11.500 coronadoden zijn gevallen. Dit was enkel een inschatting, omdat niet iedereen zich liet testen tijdens de eerste golf. Een onbekend aantal mensen is destijds overleden zonder dat bekend was of ze last hadden van corona. Het grote verschil tussen de cijfers van het RIVM en het CBS heeft te maken met het tellen van de coronadoden. Het CBS telt de mensen die hoogstwaarschijnlijk zijn overleden aan corona zonder hier een positieve uitslag van te hebben mee. Het RIVM doet dit niet.

De eerste en tweede golf

In de eerste golf stierven ruim 10.000 mensen aan de gevolgen van corona. De eerste golf liep van maart 2020 tot en met juni 2020. De tweede golf had een vergelijkbaar aantal coronadoden, toen zijn er 9924 mensen overleden. Deze tweede golf liep van september 2020 tot en met januari 2021. Op dit moment zitten we middenin de derde golf. Volgens het OMT zal de derde coronagolf mogelijk korter en minder heviger zijn dan gevreesd. Volgens nieuwe voorspellingen kan hij in half april zijn piek al hebben behaald.

Wet langdurige zorg

Bijna 60 procent van de coronadoden van vorig jaar viel onder de Wet langdurige zorg (Wlz). Dit zijn mensen die bijvoorbeeld in een verpleeghuis wonen. In december overleden er in totaal 2297 mensen die onder de Wlz vallen aan COVID-19. Dit waren 538 meer doden dan de maand ervoor. Corona was dan ook een grote doodsoorzaak onder deze groep, maar liefst dertig procent is overleden aan corona. In de overige bevolking was dit 16 procent.

Update in juni

Vooralsnog zijn de statistieken van het CBS niet accuraat. Het CBS baseert het aantal namelijk op dagelijkse meldingen van alle gemeenten over het aantal overleden inwoners. Ook de verklaring van artsen over de doodsoorzaak wordt hierbij gecalculeerd. Hierdoor kan het zijn dat het exacte aantal hoger of lager ligt. In juni komt het CBS met een breder overzicht van de doodsoorzaken.

Lees ook: Bewezen: na vaccinatie kun je coronavirus niet meer overdragen

Bron: RTL Nieuws, NOS, AD | Beeld: Pexels