CBS: Nederlandse economie heeft grootste groei in twintig jaar

nederlandse-economie

Er werd meer uitgegeven aan horeca, gas en kleding

De Nederlandse economie is flink hersteld. Sterker nog: vorig jaar werd de grootste groei in twintig jaar gemeten. De economie is in 2021 gegroeid met maar liefst 4,8 procent, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De economische groei komt vooral door de toegenomen export en de hogere consumptie van huishoudens. 

Grote groei

De hoofdeconoom van het CBS, Peter Hein van Mulligen, ziet zeker een verschil in de cijfers. Dat heeft volgens hem echter ook te maken met de sterke krimp in 2020. “Dan is een fors herstel een jaar later niet zo vreemd. We hebben de verwachtingen van analisten die uitgingen van drie procent groei overtroffen en zitten bovendien ruimschoots boven het niveau van 2019”, stelt Van Mulligen.

Toegenomen export

Een van de belangrijkste oorzaken van de forse economische groei is de toegenomen export. De uitvoer van goederen en diensten lag vorig jaar namelijk zeven procent hoger dan in 2020. Met name machines en chemische producten zijn toen uitgevoerd. “Het is dan ook een goed jaar geweest voor de Nederlandse industrie”, aldus Van Mulligen.

Horeca, gas en kleding

Daarnaast hebben consumpties en investeringen een bijdrage geleverd aan de groei in de Nederlandse Economie. Vorig jaar hebben consumenten 3,5 procent meer besteed dan in 2020. Er werd vooral meer besteed aan horeca, huisvesting, medische diensten, gas en kleding.

Lockdown

De consumptie zal nog meer toenemen als de samenleving verder opengaat, stelt Van Mulligen. “Dat zag je vorig jaar al toen de horeca bijvoorbeeld weer openging. Mensen hebben behoefte om de deur uit te gaan en hebben ook meer geld bespaard tijdens de lockdown. Het gaat in ons land om enkele tientallen miljarden. En dat geld wil je ook weleens uitgeven.”

Lees ook: Vanavond persconferentie: deze versoepelingen kunnen we verwachten

Bron: NU.nl | Beeld: Pexels