Chaos op Schiphol: veel reizigers tasten nog altijd in het duister

schiphol

Nog lang niet alle reizigers weten waar ze aan toe zijn

Om de chaos op het vliegveld te drukken, schrapt Schiphol de komende zomer een flink aantal vluchten. Maar met alle vliegtuigen die moeten uitwijken of reizigers die op een later moment moeten vertrekken, is er een heel nieuwe chaos ontstaan.

Schiphol-chaos

Wat voor veel vakantiegangers een eerste onbezorgde zomervakantie had moeten zijn sinds de pandemie, loopt uit in een flinke teleurstelling. Van urenlange wachtrijen tot geschrapte vluchten: we kennen de horrorverhalen over Schiphol inmiddels. NU.nl weet te melden dat zelfs nog niet alle reizigers voor juli duidelijkheid hebben over hun vlucht. En voor reizigers voor de maand erna is er al helemaal geen zekerheid, schrijft de site.

Oorzaak

Dit komt doordat Schiphol pas laat besloot om het aantal reizigers te beperken. Hierdoor hebben vliegtuigmaatschappijen en reisorganisaties nog geen duidelijkheid over de gevolgen die zij ondervinden van de regels. Zij moeten nog een flinke puzzel oplossen. En daarom tasten veel reizigers nog in het duister.

Aan NU.nl geeft directeur van reiskoepel ANVR, Frank Oostdam, meer duidelijkheid. “We gaan ervan uit dat mensen die in juli op vakantie gaan, uiterlijk volgende week weten waar ze aan toe zijn. Voor vakanties in augustus zal dat begin juli zijn”, aldus Oostdam. Het helpt bovendien niet mee dat juli de allerdrukste maand is qua vliegreizigers.

Opties

In totaal vervallen er in juli 755.000 stoeltjes op vluchten vanaf Schiphol. Hoewel alle relevante informatie inmiddels bekend is bij vliegtuigmaatschappijen en touroperators, hebben zij zelf nog niet altijd passende oplossingen gevonden. Zo kan een reis volledig geannuleerd worden. Andere opties zijn alternatieve reisdata, of het uitwijken naar een ander vliegveld. Voor reizigers maakt het een groot verschil bij wie zij hun reis hebben geboekt. Heb je zelf bijvoorbeeld bij Transavia geboekt? Dan is de kans groot dat je al weet waar je aan toe bent. Maar boekte je via een reisbureau een vlucht bij Transavia? Dan bestaat de kans dat je nog niets weet over je vlucht.

Ga jezelf binnenkort op reis via Schiphol? Dan hebben wij enkele tips en adviezen voor je verzameld. Zo weet je precies wat je rechten zijn.

Lees ook: Schiphol beperkt deze zomer aantal passagiers met 13.500 per dag

Bron: NU.nl | Beeld: Brunopress