Circuit Zandvoort krijgt groen licht voor grand prix: vergunning blijft in stand

circuit zandvoort

De grand prix kan in september gewoon doorgaan in Zandvoort

Vandaag heeft de Raad van State besloten dat de natuurvergunning van het circuit van Zandvoort overeind blijft. Milieuactivisten hadden de Raad van State gevraagd deze vergunning te schorsen.

Natuurvergunning Zandvoort

Er wordt al langer getwist over de vergunningen van het Zandvoortse circuit. Verschillende natuur- en milieuorganisaties hadden namelijk een zaak aangespannen tegen de natuurvergunning van het circuit. Volgens hen heeft het circuit namelijk veel nadelige gevolgen voor de natuur in de omgeving. Dit komt met name door de stikstof-uitstoot.

Een paar maanden terug bepaalde de Noord-Hollandse rechtbank al dat deze bezwaren ongegrond zijn. Hiermee mocht Zandvoort z’n vergunning behouden. De milieuorganisaties waren het hier echter niet mee eens, en gingen daarom in hoger beroep.

Raad van State

De uitspraak in het hoger beroep wordt echter pas volgend jaar verwacht. Daarom vroegen de milieuorganisaties de Raad van State om tussendoor in te grijpen. Die zou namelijk de vergunning van het circuit van Zandvoort kunnen schorsen. Zo wilden de activisten vóór de aankomende grand prix van 4 september duidelijkheid hebben. Dit is echter niet gelukt, want de Raad van State ging niet mee in hun verzoek.

Hoger beroep

Volgens de voorlopige uitspraak heeft het Circuit al deels z’n stikstofuitstoot verkleind. Met de vorige vergunning mocht er namelijk 365 dagen per jaar op het circuit geracet worden, maar nu zijn dat er 337. Ook liet de rechter weten dat de investeringen in het circuit en de omgeving zwaar meewogen. Wat de Raad van State betreft, tellen de belangen van het circuit hierdoor zwaarder dan de natuurbelangen.

Of uit het uiteindelijke onderzoek voor het hoger beroep eenzelfde conclusie volgt, zien we dus volgend jaar.

Lees ook: Ka-Ching! Zoveel verdient wereldkampioen Max Verstappen

Bron: NOS, NU.nl | Beeld: Brunopress