Clubs sluiten deuren nu besmettingen weer toenemen

clubs sluiten

Door het hele land gaan de nachthoreca weer dicht

Twee weken geleden was het feest voor de nachthoreca: clubs konden eindelijk de deuren weer openen na maanden van lockdown. Nu lopen de besmettingen echter snel op, en staan clubeigenaren voor een dilemma. Sommigen van hen kiezen ervoor de deuren opnieuw te sluiten.

Clubs sluiten

“We zijn eindelijk weer open en we doen alles volgens de regels, maar ik durf het risico gewoon niet te nemen”, vertelt Rob de Jong aan Het Parool. De Jong is de eigenaar van de Amsterdamse Club Nyx en Exit Café. De Jong is niet de enige. Op plekken in het hele land besluiten clubs toch de deuren weer te sluiten nu de besmettingen zo hard toenemen. De Veendamse discotheek Bon Bini heeft hetzelfde gedaan. Eigenaar Leo Frans vertelt aan RTV Noord dat hij zowel bezoekers als personeel wil behoeden voor een coronabesmetting.

Toegangsbewijzen

Maar voor Frans speelde er ook nog een andere reden om de boel weer dicht te gooien. Het bleek namelijk dat veel mensen hun toegangsbewijzen niet op orde hadden. Om een club in te komen moet je namelijk een negatieve testuitslag kunnen tonen of bewijs dat je (beide) vaccinaties gehad hebt. Maar zo simpel bleek het aan de deur niet. Frans vertelt: “We waren dolenthousiast toen we hoorden dat we weer open mochten. Maar veel mensen hadden de zaken met hun coronatoegangsbewijs niet op orde. We moesten 167 mensen weigeren. En de zaterdag daarna was dat niet veel beter.” Jeroen van Broekhoven, de eigenaar van de Stadskanaalse discotheek Fox is de afgelopen weken helemaal niet geopend. “In Stadskanaal is geen sneltestlocatie, dus mensen zouden naar Groningen of Emmen moeten uitwijken. Daarom besloten wij dicht te blijven.”

Nieuwe maatregelen?

Mogelijk komen er voor clubs toch weer nieuwe regels. Het kabinet heeft het OMT namelijk om een spoedadvies gevraagd. Mochten er nieuwe maatregelen nodig zijn volgens het OMT, dan zal de ministerraad die vrijdag bespreken. Van Broekhoven zegt hierover: “Er zijn misschien mensen geweest die de regels niet helemaal hebben nageleefd, maar het overgrote merendeel heeft heel erg zijn best gedaan en valt niets te verwijten. En dat is heel erg jammer.”

Lees ook: Het aantal coronabesmettingen stijgt weer – vooral onder jongeren

Bron: NOS | Beeld: Pexels, Aleksandar Pasaric