Code geel in het hele land door (opnieuw) zware windstoten

code-geel-zware-windstoten

In de loop van de ochtend is de wind opnieuw flink toegenomen

Na Dudley op donderdag, Eunice op vrijdag en Franklin op zondag, is het vandaag weer raak. Zware windstoten vliegen ons om de oren, en het KNMI heeft voor de ochtend en middag code geel uitgegeven. Rijkswaterstaat roept op tot voorzichtigheid op de weg. 

100 kilometer per uur

Het wordt vandaag weer oppassen geblazen. In het hele lang neemt de wind in de loop van de ochtend in kracht toe. Op de meeste plekken zijn windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur mogelijk. Langs de kust is dit zelfs rond de 100 kilometer per uur. Pas in de loop van de middag en avond zal dit afnemen. De zware windstoten kunnen het verkeer en buitenactiviteiten hinderen.

Losse takken op de weg

Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers dan ook voor eventuele losse takken op de weg. De snelwegen zijn na stormen Dudley en Eunice weer vrijgemaakt en begaanbaar, maar door de harde wind kunnen nu opnieuw losse takken op de weg komen.

Openbaar vervoer

Een woordvoerder van de NS liet al weten dat treinen volgens dienstregeling rijden. Wel krijgen reizigers het advies om voor vertrek de reisplanner te raadplegen. “Voorlopig gaat het net als gisteren soepel. Maar het zal vandaag ook weer onstuimig zijn, dus we blijven monitoren. De wind kan bijvoorbeeld weer obstakels op het spoor blazen, wat voor onveilige situaties kan zorgen”, aldus de woordvoerder.

Ongunstige windrichting

Op Schiphol zijn maandagochtend 240 vluchten geannuleerd vanwege de harde wind. Volgens een woordvoerder zorgt de ongunstige windrichting ervoor dat vluchten niet door kunnen gaan. In totaal staan er voor maandag 850 aankomende en vertrekkende vluchten gepland. Of er meer vluchten geannuleerd gaan worden, is niet bekend.

Lees ook: Bomen op het spoor en veel schade: dit richtte storm Eunice vrijdag aan

Bron: NU.nl | Beeld: Pro Shots / NL Beeld