Code geel: onweersbuien en noodweer in heel het land verwacht

onweersbuien

Er wordt gevreesd voor veel wateroverlast

Vandaag kun je beter op de bank kruipen met een goed boek of een spannende film, want er wordt noodweer verwacht. Volgens het KNMI kunnen in de loop van de middag overal – behalve op de Wadden – onweersbuien ontstaan. Het instituut heeft daarom voor het hele land code geel afgekondigd. 

Friesland

Het noordoosten van Friesland ondergaat al veel wateroverlast door het noodweer. Daar staan de straten blank en zijn kelders ondergelopen. “De meldingen komen van alle kanten binnen”, laat een woordvoerder van de brandweer weten aan RTL Nieuws.

Stevige onweersbuien

De onweersbuien en het noodweer blijven echter niet alleen boven Friesland hangen. Volgens het KNMI verlaten de buien in de loop van de ochtend de Friese provincie en ontstaan er in de middag in het hele land stevige nieuwe onweersbuien. Bij deze buien, die waarschijnlijk kort en krachtig zijn, kan er ook sprake zijn van hagel. Dit kan voor overlast zorgen bij buitenactiviteiten en in het verkeer. De buien nemen in de loop van de avond af.

Wateroverlast

West-Brabant en Zeeland kregen gisteravond al te maken met noodweer. De veiligheidsregio’s Midden- en West-Brabant en Zeeland kregen meerdere meldingen binnen over straten die blank staan en ondergelopen kelders. Ook in België ging het weer behoorlijk los. In Dinant in de provincie Namen was het water zo hoog opgelopen dat auto’s door de straten dreven.

Lees ook: Dit is waarom de hitte vaak blijft hangen na een regenbui

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash, Lucas van Oort