Code geel en schaatswaarschuwing: ‘Ga niet meteen het ijs op’

waarschuwingen

Vanwege de gladheid worden veel verstoringen in het (trein)verkeer verwacht

Zowel het KNMI als ProRail en de Reddingsbrigade Nederland komen vandaag met waarschuwingen voor gladheid, verkeershinder en onveilig natuurijs. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee!

Code geel 

Het KNMI heeft code geel afgegeven voor heel Nederland. Dit vanwege kans op ernstige gladheid. Niet alleen door de sneeuw is het glad, ook ligt er op sommige wegen bevroren smeltwater. In de ochtendspits veroorzaakte deze gladheid al meerdere files. Ook het treinverkeer ondervindt hinder door de vrieskou. Treinreizigers moeten daarom rekening houden met een langere reistijd, laat ProRail weten.

Pas op met natuurijs

Wie vandaag alvast de schaatsen onder wil binnen, moet ook oppassen. Reddingsorganisatie Reddingsbrigade Nederland raadt af om vandaag al meteen de bevroren wateren op te gaan. “Bij voorkeur wordt eerst geschaatst op de lokale natuurijsbaan, een ondergespoten stuk weiland of een ondiepe sloot”, meldt de Reddingsbrigade op haar website. “Georganiseerde toertochten zijn in deze coronacrisistijd niet toegestaan. Daarom vindt er op veel locaties geen deskundige controle plaats op de kwaliteit van het ijs en ontbreken waarschuwingen voor zwakke plekken, wakken en bijten.”

Lees ook: Haal de schaatsen uit het vet: eind deze week kunnen we het ijs op

Bron: NOS, Reddingsbrigade Nederland | Beeld: Pexels