Code geel: zware windstoten op komst in het hele land

Dat wordt extra goed opletten op de weg

Mocht je vandaag de weg op moeten, dan is het verstandig om extra voorzichtig te zijn. Het KNMI heeft namelijk aangekondigd dat er vanmiddag code geel geldt voor het hele land. De meteorologen attenderen ons op aanzienlijke weersveranderingen, en daarmee worden met name zware windstoten bedoeld.

Zware windstoten

Het hele land bevindt zich vandaag in een code geel-situatie. Hoewel er geen reden is voor paniek, is het toch belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn. Het KNMI heeft namelijk code geel afgegeven voor het hele land, vanwege de zware windstoten die rond het middaguur verwacht worden. Het wordt aangeraden op de hoogte te blijven van de weersomstandigheden en voorzorgsmaatregelen te nemen die veiligheid op de weg waarborgen.

Voorzorgsmaatregelen

Rond 13:00 uur zal de storm vanuit het westen het land binnentrekken, vergezeld door windstoten tot 75 kilometer per uur landinwaarts die zelfs oplopen tot ongeveer 90 kilometer per uur aan de kust. De windkracht gaat gepaard met hevige buien, waardoor het risico op losrakende takken en slingerende vrachtwagens toeneemt. Het is daarom verstandig rekening te houden met de weersomstandigheden, aangezien je fietstochtje wellicht iets langer kan uitvallen dan normaal. Neem dus de nodige voorzorgsmaatregelen om veilig te weg op te kunnen.

Einde windstoten

Volgens het KNMI zullen de windstoten naar verwachting rond 18.00 uur ’s avonds weer gaan liggen. Dit betekent wel dat de avondspits daar nog middenin valt. Belangrijk om te weten is dat code geel niet betekent dat de overheid (en verzekeraars) je afraden de weg op te gaan. Dergelijke drastische adviezen worden pas gegeven bij codes oranje en rood. Maar hoewel je dus prima de weg op kunt gaan, is een beetje extra voorzichtigheid zeker niet overbodig. Het advies luidt dan ook: blijf goed opletten en houd de verkeerssituatie in de gaten.

Lees ook: Aha! Dit is waarom we graag ons eigen eten meenemen op vakantie

Bron: AutoBahn | Beeld: Adobe Stock