Compensatie toeslagenaffaire kan nog wel tot 2030 duren

toeslagenaffaire

‘Dat is denk ik wel het eerlijke verhaal’, aldus de bestuurder van de VNG

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vreest dat gedupeerden van de toeslagenaffaire nog jaren moeten wachten op hun compensatie. Zo laten ze weten dat als er realistisch wordt gekeken naar de situatie, de gedupeerden pas rond 2030 duidelijkheid zullen hebben. 

Gemeenten

Bestuurder van de VNG, Peter Heijkoop, liet afgelopen woensdag weten aan Nieuwsuur dat de gemeenten de niet gecompenseerde toeslagenouders moeten helpen. “Die hebben daar de handen dus nog aan vol”, aldus Heijkoop. De gedupeerden moeten een heel proces door voordat ze volledig gecompenseerd zijn. Heijkoops hoopt daarom ook dat het ministerie van Financiën extra personeel kan inschakelen.

Integrale beoordeling

In 2020 kwam al naar buiten dat gedupeerden van de toeslagenaffaire na ‘een korte beoordeling’ een compensatie zouden krijgen van 30.000 euro. Maar zo kort is dat proces echter niet als mensen denken dat zij op nog meer compensatie recht hebben. Dan volgt er namelijk een uitgebreide integrale beoordeling. Als gedupeerden hier niet aan voldoen, dan moeten ze naar de zogeheten Commissie Werkelijke Schade stappen.

2030

En dat deze integrale beoordelingen lang zullen duren, daar denken de gemeenten hetzelfde over. Zij denken dat deze integrale beoordelingen tot 2026 kunnen duren. Daarnaast voorspellen ze dat de beoordelingen van de Commissie Werkelijke Schade zelfs tot 2030 kunnen duren. “Dat is denk ik wel het eerlijke verhaal”, aldus Heijkoop.

Het kabinet beloofde twee jaar geleden al dat toeslagenouders een ruimhartige vergoeding zouden krijgen. Er werd zelfs een speciale commissie – onder leiding van minister-president Mark Rutte – gevormd om de hersteloperatie nauwlettend in het oog te houden. Toch is deze commissie al maanden niet meer bij elkaar geweest, zo bevestigt het ministerie van Financiën.

Lees ook: Donderdag en vrijdag opnieuw stakingen in het OV

Bron: NU.nl | Beeld: BrunoPress