Complimenten geven en complimenten krijgen: dit is hoe je ermee omgaat

1 maart is Nationale Complimentendag

Complimentjes zijn eigenlijk altijd leuk. Het is immers fijn om te horen dat je gewaardeerd wordt of in positieve zin opvalt. Op Nationale Complimentendag geven we je dan ook graag een paar tips voor het geven én ontvangen van complimenten. 

Complimenten ontvangen

Hoewel complimenten bijna altijd leuk zijn, vinden sommige mensen het flink ongemakkelijk. Misschien krijg je wel eens complimenten over je haar terwijl je zelf vindt dat het voor geen meter zit. Of iemand geeft je een compliment over werk dat je hebt gedaan, terwijl je er zelf uren aan frustratie in hebt zitten. Over het algemeen is de beste reactie om gewoon ‘dankjewel’ te zeggen. Degene die jou het compliment geeft, houdt er zo ook een fijn gevoel aan over, vertelt psycholoog Marius Rietdijk aan Nu.nl.

Onhandige reacties

Je herkent het vast: “Wat een leuke schoenen!” “Oh die waren heel goedkoop!” Dat is een standaardvoorbeeld van een onhandige reactie volgens Rietdijk. En toch hoor je het heel vaak. Het is een beetje alsof je het compliment weigert aan te nemen of alsof je het compliment wilt ontkrachten. En dat is nu juist vaak niet nodig. Daarom: gewoon bedanken. Zo houd je er zelf een fijn gevoel aan over. Ook vertelt Rietdijk dat je soms een complimentje terug kunt geven. Maar: dat hoeft niet altijd en ook niet metéén na het ontvangen van een compliment. “Anders komt het misschien over als een moetje.”

En het geven van complimenten dan?

Als je iemand een complimentje geeft, is het natuurlijk zaak dat je oprecht bent. Je hoeft geen dingen te zeggen waar je niet achter staat, maar aandikken mag wel volgens Rietdijk. “Mensen vinden authenticiteit heel belangrijk, maar we krijgen liever een niet-authentiek compliment dan geen compliment.” Veel mensen vinden toch het geven van complimenten vaak ongemakkelijk, en dat terwijl het juist de sfeer zo positief beïnvloedt.

Zo geef je een compliment

Een goede tip is om iets in zijn geheel te prijzen. Je hoort regelmatig complimentjes als “Je ziet er leuk uit vandaag”, waardoor iemand kan denken dat zij er normaal dus niét leuk uitzien. Of een compliment als “Lekkere groenten heb je gemaakt” kan ervoor zorgen dat iemand denkt dat je de rest van de maaltijd dus niét lekker vindt. Zeg dus liever dat iemand lekker heeft gekookt en dat vooral de groenten eruit springen.

Gewoon complimentjes blijven geven dus, daar worden jij én de mensen om je heen blij van!

Lees ook:

Bron: Max Vandaag | Beeld: Pexels